Revolucionarno odkritje

Sita, ki lahko morsko vodo prečistijo v pitno

M.K.
8. 4. 2017, 17.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Izumitelji membran izdelanih iz grafena si obetajo velik napredek na področju razsoljevanja morske vode.

University of Manchester
Mikronska mreža šestkotnikov lahko kot sito prestreže delce soli.

Nadaljnji razvoj tehnologije bi lahko zelo pomagal milijonom ljudi po svetu, ki nimajo dostopa do čiste pitne vode. Sita izdelana iz grafenovega oksida so se izkazala kot zelo učinkovita pri filtriranju soli iz morske vode, zato jih bodo zdaj testirali v primerjavi z drugimi membranami za razsoljevanje, ki so v že v uporabi.

Doslej je bilo namreč zelo zahtevno izdelovati filtre na osnovi grafena v industrijskem obsegu.

Skupina znanstvenikov iz univerze v Manchestru, pod vodstvom Rahula Naira je izsledke svojih raziskav strnila in objavila v reviji Nature Nanotechnology. Opisali so, kako jim je uspelo rešiti nekatere ključne izzive in probleme z uporabo kemičnega derivata, ki so ga poimenovali grafenov oksid.

Kot je pojasnil Nair je grafenov oksid mogoče izdelovati v laboratoriju s preprosto oksidacijo. "Kot tinkturo ali raztopino ga lahko sestavimo v substrat ali porozno snov. Kot takšnega pa ga lahko potem uporabimo kot filtracijsko membrano," je povedal Nair.

Grafén je trdna snov, sestavljena iz čistega ogljika, kjer so atomi razporejeni v vzorec pravilnih šestkotnikov podoben grafitu, vendar z debelino enega atoma. Je zelo lahek, masa kosa grafena s površino enega kvadratnega metra je le 0,77 miligrama.

Grafen velja za eno najpomembnejših odkritij na področju kvantno mehanskih pojavov v tem stoletju.