Pametni telefon

Želi se odkupiti za lanski fiasko »eksplozivnih baterij«

Marjan Kodelja
8. 4. 2017, 16.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Galaxy S8 je kombinacija kovine, stekla in »ogromnega« zaslona olepšala. Pa bo to dovolj, da bo izstopal med množico cenejših, a podobno zmogljivih?

»Raškatlili smo telefon,« je bila ena od zvenečnic, ki so jo predstavniki južnokorejskega izdelovalca telefonov prejšnjo sredo poslali v svet.

Poleg tipala prstnega odtisa ima tudi sposobnost branja šarenice, prepoznati pa zna tudi ves obraz. Pogledamo v kamero in telefon se odklene.

Kajpada niso veliko govorili o težavah, ki so jih imeli z notom 7 oziroma vžigom baterij, pri čemer je bilo očitno, da je bil razlog »prevelika« baterija. Dejali so le, da so imeli veliko izzivov. Hočeš nočeš zato modela S8 predstavljata preizkusni kamen in sredstvo za povrnitev vsaj nekoliko načetega zaupanja. Ne bo jim lahko, saj bosta telefona tokrat še mnogo bolj pod budnim očesom, vsaka najmanjša morebitna težava pa medijsko napihnjena, kolikor se bo le dalo!

Samsung uvaja zaslonsko razmerje 18,5:1. Njegove aplikacije so mu prilagojene, kako pa bo z drugimi priljubljenimi?

Neskončni (infinity) zaslon

Kljub vznesenim in visokoletečim besedam o revolucionarni novi obliki je bolj kot ne jasno, da gre za naslednji korak »razvoja« oblike, ki je prisotna dve leti. Obe »osmici« imata zakrivljen levi in desni rob, kar pomeni, da klasičnega pravokotnega modela ni, prav tako so zaobljeni vsi štirje koti zaslona. Po eni strani naj bi bil zaradi tega manj občutljiv na lome, po drugi pa zanimivejši. Še pomembnejše je, da sta robova nad in pod njim tanjša, zaradi česar je skoraj celotna sprednja površina »steklena«. Zato so se morali odpovedati fizičnemu gumbu »home«, tipalo prstnega odtisa pa so morali prestaviti na hrbtišče. Kajpada je tudi dobra stran. Kljub večjemu zaslonu fizično telefona nista prevelika oziroma večja od lanskih modelov.

Na prednji strni ni nobene tipke, so pa narisane na zaslonu in jih lahko prilagajamo. Kar pomeni, da bo »tipka« za nazaj lahko končno na pravi, levi strani!

Evolucija pod pokrovom

V izogib težavam in kljub večjemu zaslonu vzdržljivostno bateriji (3000 oziroma 3500 mAh) nista nič posebnega. Nekaj prihranka bo zagotovo prinesel za odtenek varčnejši procesor, bo pa čas pokazal, kako se bosta telefona obnesla v praksi.

Bixby je pametni vmesnik, nekakšen digitalni pomočnik z glasovnim upravljanjem. Bomo videli, kako bo z njim v Sloveniji!

Taisto je enaka lanski tudi zadnja kamera. Ostaja enooka in ločljivosti 12 milijonov pik, je pa pridobila zmožnost zelo hitrega zajemanja več fotografij in lepljenja v eno za izboljšanje posnetkov v slabi svetlobi. Zato pa je »ponapredena« prednja kamera, kar je za ljubitelje samofotografiranja mogoče pomembneje. Tipalo ima ločljivost osem milijonov pik in zmožnost samodejnega ostrenja.