Mogočno jajce

Njen pirh tehta že 66 kg

Milan Glavonjić/D.L.
8. 4. 2017, 09.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sofija Matijević, upokojena čistilka, je gospodinja zlatih rok, ki kvačka, plete, šiva, kuha ... A od rosnih let se najraje loteva poslikav na jajcih (pisanic).

M.L.-S-., arhiv DL
Izjemna kreacija marljive Sofije Matijević.

Pred sedmimi leti je začela iz jajčnih lupin oblikovati mogočno velikonočno jajce. Pirh orjak te dni tehta natanko 66 kilogramov, vanj pa je z lepljenjem vgradila 11.270 lupin jajc.
Od lani se je »zredil« za tri kilograme, zanj pa je porabila 630 jajčnih »plaščev«, se z razlogom pohvali Sofija. Na ogled ga je – skupaj z več kot tristo drugimi velikonočnimi pirhi – postavila v prostorih Turističnega društva Kočevje, kjer razstava pisanic in drugih velikonočnih ročnih izdelkov pričara čas Jezusovega vstajanja.

Ni za knjigo rekordov?

Pred tremi leti je prečesala spletne strani, se pogovarjala s prijatelji in znanci ter skušala stvaritev uvrstiti v Guinnessovo knjigo rekordov. Doslej je namreč ni še nihče naredil. »Zataknilo se je, nisem uspela, tudi preveč denarja bi bilo treba dati za to, a nič hudega, jaz sem svojo nalogo, ki me je hkrati sproščala in zadovoljivo utrujala, opravila,« doda.
Podoben temu je ob obiskih rojstne vasi Posavski Podgajci (Hrvaška) rasel pirh, ki tehta 56 kilogramov, v Kočevju pa še en manjši, postavljen na omari v stanovanju, s težo 20 kilogramov. Za vse tri je porabila več kot 25 tisoč jajčnih lupin. Za primerjavo: to je poln tovornjak jajc, z njimi bi lahko k zajtrku »povabila« vse prebivalce Kočevske.

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik: na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem je vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja. Letos bo velika noč 16. aprila, velikonočni ponedeljek dan kasneje pa je tudi dela prost dan.

Ne bo se ustavila

»Pri delu se ne ustavim, ustvarjam, kadar me prime, včasih cele dneve. Tega velikana nameravam zidati do sto kilogramov, a mi težave dela prenašanje iz kleti v stanovanje oziroma na razstave.«
Zgodba o mogočnem jajcu se je začela leta 2010. Poltretji kilogram je tehtalo, ko ga je prvič pokazala na jesenski razstavi v tamkajšnjem likovnemu salonu. »Jajce je kot revež. Iz njega se da vse narediti,« razmišlja Sofija in navrže, da je nedavno tega na neki razstavi v pogovoru otrokom, ki so stoje občudovali njeno stvaritev, bolj sproščeno dejala, da če bi kure vedele, kaj ona vse počne iz jajc, jih ne bi nikoli nesle. Bila je nemalo presenečena z ugotovitvijo osemletne deklice: »Teta, če bi naše kure vedele za to, bi znesle pet jajc na dan.«
»Moram pohvaliti moža, ki si to vsekakor zasluži. Včasih mu rečem, da sem jaz itak dosti čistila na občini, njegovo delo pa je, odkar je upokojen, da za to skrbi doma. Veste, veliko je dela, malo se bom pošalila, s temi jajci,« pokaže ustvarjalni kotiček v kotu kuhinje – na mizi. »Sicer pa vam želim vse dobro ob prazniku, ko je Jezus vstal od mrtvih tretji dan po smrti na križu,« vošči Sofija.