Zapisan v zgodovino

VIDEO: Poslovil se je Relja

R.T.
8. 4. 2017, 08.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Umrl je hrvaški igralec Relja Bašić.

STA
Igralec se je poslovil v 87. letu.

V 87. letu se je poslovil hrvaški igralec Relja Bašić. Rodil se je v Zagrebu 14. februarja 1930. Njegova mama Elly Bašić je bila znana hrvaška glasbena pedagoginja in pianistka, priimek pa je prevzel po očimu, dirigentu Mladenu Bašiću, piše Jutarnji list.

Po koncu študija igralstva je postal del dramskega ansambla v zagrebškem gledališču HNK, kjer je do leta 1967 odigral 498 predstav. Leta 1968 se je podal na samostojno pot in kot igralec ter režiser sodeloval z različnimi gledališči in režiserji. 

Leta 1974 je s skupino igralcev ustanovil prvo hrvaško potujoče gledališče Teatar u gostima, kjer je deloval do leta 2004, ko je potujoče gledališče prenehalo delovati.

Tudi v filmih je pogosto igral. Igral je tudi vlogo gospoda Fulira v filmu Kdor poje, zlo ne misli in nastopal v priljubljenem filmu Oče na službenem potovanju.

Igral je je večino glavnih igralskih zvezd z območja nekdanje Jugoslavije. Njegova filmska kariera obsega 56 hrvaških filmskih naslovov in 71 tujih. Sodeloval je z velikimi imeni evropskega in svetovnega filma, kot so Volker Schlöndorff, Peter Ustinov, Abel Gance, Robert Hossein, Lamont Johnson, James Cellan Jones in še mnogi drugi.