Nadloga

Izjemno nalezljive virusne bradavice

ud
8. 4. 2017, 16.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Virusne bradavice so bolj kot zdravstvena lepotna nadloga. Ta zelo pogosta okužba prizadene predvsem otroke in mladostnike, lahko pa se pojavi tudi pri odraslih.

Youtube
Zaradi širjenja je pomembno, da bradavice kar najhitreje in najučinkoviteje odstranite.

Virusne bradavice povzročajo humani papilomski virusi (HPV), ki jih je danes že več kot sto tipov. Nekateri virusi se pojavljajo na značilnih anatomskih mestih, vendar se lahko pojavijo tudi na kateremkoli drugem delu našega telesa.

Najpogostejše oblike bradavic

Najpogostejše okužbe s humanimi papilomskimi virusi so navadne bradavice, genitalne bradavice, ploščate bradavice in globoke palmoplantarne bradavice.

Kako se prenašajo

Salicilna kislina je sestavina izdelkov za odstranitev bradavic, saj odstrani poroženele plasti kože. Vedno pa se držite navodil, ki so priložena izdelku.

Bradavice se prenašajo na dva načina, in sicer z direktnim ali indirektnim kontaktom. Okužba s HPV je omejena le na povrhnjico kože, vendar lahko virusne delce zasledimo tudi globlje.

Vrste bradavic 

Pri navadnih bradavicah je postavitev diagnoze večinoma preprosta. Največkrat se pojavijo na rokah. Nastanejo po drgnjenju ali manjši travmi bradavice. Filiformne ali digitatne bradavice so nitkaste prstaste strukture, ki izraščajo iz širše ali ožje baze. Največkrat se pojavijo okoli ust, nosnic, na vekah ali bradi. Moški pa okužbo pogosto raznašajo z britjem. Ploščate bradavice se pojavijo predvsem na čelu, bradi, licih in hrbtu rok. Bradavice na podplatih pa lahko povzročijo veliko nelagodja in bolečine pri hoji. Najtrdovratnejše so bradavice ob nohtih in pod nohti, saj so zelo odporne na zdravljenje.