Prvič v Sloveniji

Z inovativnim posegom so pacientu rešili vid

M.K.
5. 4. 2017, 09.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Operacija avtologna presaditev mrežnice je edinstvena tudi v svetovnem merilu, saj je bilo takšnih posegov po nam dostopnih informacijah v svetu doslej opravljenih le približno 20.

UKC Ljubljana
Slike očesnega ozadja (zgoraj) in OCT (spodaj) bolnika po operativnem posegu. Tretja slika v nizu kaže stanje pred operativnim posegom.

Vitreoretinalni kirurg Xhevat Lumi z Očesne klinike UKC Ljubljana je s svojo ekipo prvič v Sloveniji dne 22. februarja letos izvedel inovativen operativni poseg - avtologno transplantacijo (presaditev) mrežnice.

Presaditev mrežnice so izvedli pri bolniku z velikim foramnom makule (luknjo v rumeni pegi), ki se s standardnim operativnim pristopom ni zaprl. Makularna luknja nastane zaradi degenerativnih sprememb v steklovini ter nenormalnih vezi med steklovino in mrežnico na področju rumene pege. To lahko vodi do občutnega poslabšanja vidne ostrine, kar bistveno zmanjša kakovost življenja teh bolnikov. Nekateri izmed njih celo povsem izgubijo vid, so sporočili z UKC Ljubljana.

»Med operativnim posegom se del zdrave mrežnice iz periferije presadi na mesto manjkajoče mrežnice v rumeni pegi. V nasprotju z dosedanjimi razmišljanji, namreč da se mrežnica kot živčno tkivo ne da presaditi, te začetne izkušnje kažejo, da se presajena mrežnica čez čas vendar zaraste in integrira v novem okolju ter postopoma prevzema svojo funkcijo. Danes, dober mesec po operaciji, so rezultati zelo obetavni. Prej popolnoma odprta makularna luknja je sedaj s pomočjo presadka mrežnice zaprta. Prišlo je že tudi do rahlega izboljšanja vidne ostrine operiranega bolnika,« je pojasnil Xhevat Lumi.

Avtologna presaditev mrežnice izjemen pionirski poseg. Ob tem predstavlja tudi velik medicinski dosežek tako za UKC Ljubljana, kot našo državo Slovenijo nasploh. Hkrati pomeni pomemben doprinos k napredku oftalmološke stroke. Je nova, obetavna oblika zdravljenja, ki vliva upanje številnim bolnikom z makularnimi spremembami, pri katerih druge metode zdravljenja niso bile uspešne.

Asist. mag. Xhevat Lumi, dr. med., ki je izvedel ta poseg, kot vitreoretinalni kirurg na Očesni kliniki UKC Ljubljana, deluje že več kot 20 let, od leta 2008 tudi kot vodja Oddelka za kirurgijo na Očesni kliniki. S pomočjo svojih bogatih izkušenj opravlja najzahtevnejše kirurške posege sprednjega in zadnjega očesnega segmenta ter oskrbo težjih očesnih poškodb.

Ekipa, ki je sodelovala pri posegu: kirurg asist. mag. Xhevat Lumi, dr. med., asistentka Polona Zaletel Benda, dr. med., inštrumentarka Erika Jakulin, dipl. m. s., in anesteziološka ekipa.