Popolnost

Za lepo bele zobe med umivanjem brundajte

ud
5. 4. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Lep nasmeh se ne zgodi kar sam od sebe, ampak je odvisen od številnih dejavnikov. Da je res popoln, morajo biti ustnice sočne, zobje beli, zadah svež ...

Profimedia
Kava, črni čaj, kola in rdeče vino so glavni vzroki za rumenkast videz zob.

Vaših 32 zob vam ne pomaga le pri govorjenju in žvečenju, ampak prispevajo tudi k videzu in nasmehu. Preverite, kaj vse lahko storite, da jih ohranite bleščeče bele.

Belozoba dieta

Kar gre v vaša usta, se pokaže na zobeh. Če pijete veliko rdečega vina, črnega čaja ali če kadite, se sklenina obarva rumenkasto. Zato si umijte zobe takoj zatem, ko pijete in jeste jedi, ki obarvajo zobe. Ali pa imejte vedno pri sebi jabolko, ki ohranja belino zob.

Pomaranče, limone, mandarine in ananas prav tako pospešujejo izločanje sline in s tem naravno čiščenje zob. Zlasti limone so znane po svojem belilnem učinku.

Tresljaji med ščetkanjem

Da odstranite zobne obloge, je treba zobe ščetkati vsaj dve minuti. Poiščite pesem, ki traja približno toliko časa, in si jo med ščetkanjem tiho brundajte. Če imate električno zobno ščetko, ki časovne intervale odmerja z zvočnim signalom (4 x po 30 sekund), pa je seveda to še lažje.

Ščetko držite kot svinčnik

Je vaša zobna ščetka videti, kot bi z njo oprali avto? Potem najbrž drgnete pregrobo, kar ni najboljši način za odstranjevanje oblog. Najbolje je postaviti ščetko pod kotom 45 stopinj ob zobe in dlesni ter drgniti v krožnih gibih. Primite jo kot svinčnik, tako boste preprečili pretiran pritisk.

Profimedia
Natrosite malo sode bikarbone na zobno ščetko in si temeljito skrtačite zobe.

Vsak dan pijte zeleni čaj

Flavonoidi in druge sestavine v zelenem čaju preprečujejo škodljivim bakterijam, da bi se prilepile na zobe, in blokirajo proizvodnjo tiste vrste sladkorja, ki prispeva h kariesu. Zeleni čaj vsebuje tudi veliko fluorida.

Uporabljajte ustno vodico brez alkohola

Večina ustnih vod vsebuje preveč alkohola, ki izsuši sluznico v ustih in jo naredi bolj dovzetno za napad bakterij. Nekatere raziskave celo kažejo na povezavo med alkoholnimi ustnimi vodicami in tveganjem za raka v ustih. Zato bodite izbirčni pri nakupu ustnih vod.