DEJSTVA

Šest mitov o revmi, ki jim nikar ne verjemite

Urška Dretnik
7. 4. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

O revmatičnih boleznih krožijo tri velike zmote: da so posledica fiziološkega staranja, da so neozdravljive ter da sicer ne ogrožajo življenja. Resnica je, žal, povsem drugačna.

Profimedia
Eden od dejavnikov tveganja revme je starost, nekatere bolezni pa so vezane na rodno obdobje.

Na srečo je revma povsem obvladljiva, če pravočasno poiščemo pomoč in se ne sprenevedamo, da gre le za prehodno okorelost sklepov in bolečino.

Revma je rezervirana za starejšo populacijo

V starostni skupini od 42. do 50. leta zboli za osteoartrozo kar tretjina žensk.

Daleč od resnice. Resna revmatična bolezen se lahko začne že v ranem otroštvu ali mladosti. Govorimo o vnetnih revmatičnih boleznih, kot je juvenilni kronični artritis. Že pri nekaj mesecev starem otroku lahko zdravniki opazijo znake kronične bolezni.

Z revmo je treba potrpeti 

Pozdravil je sicer ni še nihče, obvladuje pa jo marsikdo zelo dobro. Zdravila so se izkazala za zelo učinkovita, saj lahko bolniki ob doslednem zdravljenju, sicer z nekaterimi omejitvami, v veliki večini živijo skoraj povsem normalno življenje.

Od revme ni še nihče umrl 

BOLEČINA – Vsako trganje v sklepih še ne pomeni revme. Po diagnostičnih kriterijih morate imeti določeno obliko bolečin najmanj tri mesece, in to čisto vsak dan.

Žal je resnica včasih tragična. Nekatere nezdravljene vnetne revmatične bolezni pripeljejo do smrti v zelo kratkem času, na primer wegenerjeva granulomatoza.

Revmo lahko napovemo 

Revmatično obolenje je zelo težko napovedati. V pripravi so genske tipizacije, na podlagi katerih bodo specialisti revmatologi lahko ugotovili, kateri ljudje so bolj nagnjeni k tem boleznim. Nekatere revmatične bolezni so pogojene s spolom, ženske so tukaj na slabšem.

Revmo povzroča sedenje na mrzlih tleh 

ZDRAVILA – Ne verjemite, da biološka zdravila niso učinkovita. Pripomogla so namreč k občutnemu napredku pri zdravljenju, čeprav so potrebe zdravljenja večje od zmožnosti.

Revmatične bolezni so posledica različnih, predvsem vnetnih in tudi degenerativnih ter drugih procesov v telesu. Revmatičnih bolezni še zdaleč ne povzroča sedenje na hladnih tleh ali izpostavljanje mrzli vodi oziroma mrazu ali prepihu.

Revma nima nič opraviti z zdravim življenjskim slogom

Obstajajo dokazi, da bolezen poslabšata kajenje in čezmerno uživanje kofeina. Gibanje je vsekakor zelo priporočljivo za ohranjanje zdravih sklepov, ki jih držijo skupaj mišice in oporna tkiva.