Zanimivosti

Uredite si mini vrt za maksi zelenjavne užitke

zf
9. 4. 2017, 08.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sveže dišavnice je dobro imeti vedno pri roki, povrhu pa še kakšen paradižnik, papriko, feferon, malo rukole in solate. Dovolj je nekaj kvadratnih metrov gredice na vrtu, premična greda na terasi ali izkoristite lonce na oknu.

Dišavnice lahko brez težav posadite tudi med cvetlice in na okna.

Pravilno načrtovanje posevkov je odločilnega pomena predvsem na manjših vrtovih, na katerih ste s posevki omejeni. Mešanice posevkov naj se razlikujejo. Upoštevajte tudi podnebje in talne razmere, ki vplivajo na rast.

Takšno vrtnarjenje v malem je primerno za tiste, ki nimajo veliko časa, ter je poučno za začetnike in otroke. Začetniki se tako učijo in si nabirajo izkušnje, otroci pa spoznavajo različne vrste zelenjave, kako ta raste in kako dozorijo plodovi. Morda jih boste prav na ta način tudi pripravili do tega, da bodo pojedli prvi paradižnik ali se navadili, da je juha posuta s peteršiljem ali drobnjakom.

Dišavnice naj imajo stalen dom

Ker večina dišavnic razen bazilike spada med trajnice, jim na vrtnih gredah namenite stalen prostor, najbolje kje ob robu gredic, kjer bodo hitro pri roki in za okras. Če jih boste gojili v cvetličnih lončkih, naj bodo ti dovolj veliki, da bodo rastline v njih uspevale več let in brez težav tudi prezimile.

Paradižnik v kombinaciji z baziliko

Ne le na vrtu, ampak tudi na balkonu lahko vzgojite nekaj paradižnikov. V velikih loncih bodo še najbolje uspevali češnjevci, ki rastejo ob opori, in pa miniaturni grmičasti paradižniki z manjšimi plodovi. K paradižnikom posadite baziliko, ker se rastlini dobro ujemata in med seboj ščitita pred škodljivci. Feferone pa lahko posadite kar med dišavnice ali med cvetoče okrasne rastline.

S solato ne pretiravajte

Sadike za različne vrste zelenjave lahko kupite ali vzgojite sami, vendar s količino ne pretiravajte. Vrtičkarjem se največkrat zgodi, da hkrati posadijo veliko solate, ki je pozneje sploh ne morejo pojesti in jo ponujajo naokoli, namesto da bi različne solate sadili postopoma. Berivko, zeleni radič in rukolo na gredici sejte v vrstah, ker jih tako lažje režete, lahko pa jih posejete tudi v večja korita ali lonce. To delajte prav tako postopoma v razmiku dveh tednov, da bo dovolj solate za sproti.

Med sadike tudi solato

Korenje

Nič ne bo narobe, če boste med vrste korenja posadili še solato. Drug drugemu ne bosta napoti, pa še veliko več vlage si bosta zagotavljala. Vmes lahko posejete še drobnjak.

Koleraba

Ko že nekoliko zraste, ji lahko ob bok posadite solato, nič pa ne bo narobe, če boste vmes posadili tudi redkvico. Brez skrbi ste lahko, da druga drugi ne bosta kradli prostora.

Krompir

Med vrste krompirja lahko brez težav posadite špinačo, pa tudi redkvica se bo v njegovi družbi dobro počutila. Pri takšni zasaditvi ga ne bo treba osipavati.

Paradižnik

Zraven bazilike, ki je paradižnikova dobra prijateljica, lahko posadite tudi peteršilj, s katerim se odlično razume, obenem pa zagotavlja tudi več vlage.