Mobilna verzija
20:47 23. oktober 2017

Sezonsko in lokalno? V tem letnem času?!

pr
0 Posodobljeno: 10:02 / 09.8.2017

Na Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) se je uporabnik obrnil z zanimivim vprašanjem o izvoru hrane, ki jo v teh dneh ponujajo trgovci. Vprašanje, vredno razmisleka.

gajbica, zelenjava, sadje

Okoljska organizacija Umanotera je definirala, da je lokalna tista hrana, ki je pridelana v območju s polmerom 80 kilometrov. Foto: Dreamstime

Člana ZPS je zanimalo ozadje ponudbe sezonske ter lokalno pridelane zelenjave in sadja.

nakupovanje

Mnogi po opravljenem nakupu vozička na pospravijo na svoje mesto. Foto: Dreamstime

»Opazil sem, da trgovci tudi v zimskem času na veliko oglašujejo ponudbo sezonske ter lokalno pridelane zelenjave in sadja. Sprašujem se, kaj je v tem času zares lokalno in sezonsko. Rad bi izvedel kaj več kot le o kislem zelju in repi,« piše bralec. V ZPS odgovarjajo: »Če naši trgovci oglašujejo lokalno pridelano zelenjavo in sadje, to pomeni, da so živila pridelana v Sloveniji, kar naj bi bilo na sveži zelenjavi in sadju tudi označeno. Po navedbah Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naj bi bil označen tudi kraj, v katerem sta nepredelano sadje in zelenjava dozorela ter bila obrana. Sezonsko pa pomeni tiste kulture, ki lahko dozorijo na slovenskih tleh. Sezonska, sveža in dozorela zelenjava ter sadje sta okusnejša in vsebujeta več hranilni snovi, poleg tega ju niso pripeljali od daleč.« Danes je sicer mogoče vse leto kupiti skoraj vse vrste sadja in zelenjave. Prehranski strokovnjaki pa svetujejo, naj uživamo pridelke predvsem v času njihove naravne sezone pridelave.

zelenjava

V tem času med zelenjavo prevladujejo korenovke (predvsem krompir in korenje), kapusnice (zelje, ohrovt, brstični ohrovt, brokoli, cvetača) in solatnice. Foto: Dreamstime

Kaj kupiti v tem obdobju?

V tem času na območju naše geografske širine uživamo v glavnem skladiščeno sadje in zelenjavo, med katere spadajo tudi vloženi, zamrznjeni, kisani in sušeni pridelki. Samo nekatere rastline, ki uspevajo v ogrevanih rastlinjakih in dozorijo kljub pomanjkanju sončne svetlobe, so nam na voljo sveže tudi pozimi (na primer solatnice). Taki pridelki so rezultat napredka tehnologije, vprašljiva pa sta njihova kakovost in hranilna vrednost. Prav tako so lahko sveži pridelki, ki prihajajo iz slovenskega primorja, kjer veliko vrst lahko uspeva vse leto.

sadje

Med sezonsko sadje v tem obdobju spadajo predvsem jabolka, hruške, kakiji in citrusi. Foto: Dreamstime

Značke: sadje , zelenjava , sezonsko , lokalno , zps

Vaš prispevek