Videc

Napoved srbskega patriarha: evropski kristjani bodo napadeni

J.P.
15. 3. 2017, 20.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Številni duhovniki in menihi so imeli priložnost, da so začasa njegovega življenja nekaj besed spregovorili z zdaj že pokojnim patriarhom Pavletom. Malo pa je tistih, s katerimi je govoril o prihodnosti.

Wikipedia
Patriarh Pavle

Menih Jovan Sinđelić na Kosovu hrani patriarhove spise – vpogled v njim ima le peščica ljudi, dokumente pa iz varnostnih razlogov vsak mesec preselijo na drugo lokacijo. Eden teh je tudi omenjeni menih.

Po poročanju srbskih medijev je Sinđelić razkriv, da patriarh Pavle (rojen kot Gojko Stojčević) v spisih razpravlja tudi o koncu sveta, kot ga poznamo. Tako naj bi opozoril, da bo zadnje dni srbske pravoslavne cerkve zaznamovala kriza, saj da bo izgubila spoštovanje vernikov. Temu naj bi sledil razmah ateizma in modernega načina življenja.

Muslimani in Kosovo

Posvaril pa naj bi tudi pred napadom na evropske kristjane, Sinđelić pa je pristavil, da je začetek te verske vojne preseljevanje muslimanov v Evropo. Pavle naj bi celo začrtal poti, ki jih že oziroma jih še bodo ubirali. Po poročanju srbskih medijev so te skladne s potmi, ki jih iz Sirije, Iraka in Afganistana ubirajo prosilci za azil.

Patriarh naj bi večkrat navrgel tudi, da bo Kosovo spet srbsko, ker ga Albanci iz neznanega razloga ne bodo več hoteli imeti, ter da bosta končno delitev Balkana kot ozemlja po končnem spopadu opravili Rusija in Srbija. Obe bosta na strani zmagovalcev.