Mobilna verzija
16:17 20. oktober 2017

V pianu se je skrivala nesramno bogata zaloga zlatnikov

R.T.
0 Posodobljeno: 10:02 / 09.8.2017

Pred nekaj meseci so v nedrjih starega piana med popravilom naleteli na kupček zlatih novcev. Zdaj se je izkazalo, da gre za zbirko kraljevih zlatnikov.

zlatniki, british museum

Zlatniki so bili skovani med letoma 1848 in 1915. Foto: Trustees of the British Museum

Števila zlatnikov v zbirki, ki so jo med popravilom piana našli na območju Shropshire v Združenem kraljestvu, najditelji zaenkrat še niso razkrili, znano je zgolj to, da segajo v obdobje med letoma 1847 in 1915. Strokovnjaki domnevajo, da je novce nekdo skril namenoma.

zlatnik, victoria

Zlatnik iz leta 1947, skovan v obdobju vladavine kraljice Viktorije. Foto: Trustees of the British Museum

Zgodovina piana je sicer še vedno zavita v tančico skrivnosti. Znano je, da je bil leta 1906 najprej prodan glasbeni trgovini Beavan & Mothersole v Essexu, od tam pa je prešel v roke zasebnega lastnika. O pianinu in prstih, ki so plesali po njegovih tipkah med letoma 1906 in 1983, dejansko ni znane veliko. Leta 1983 je bil skupaj z drugimi predmeti v hiši po smrti njenega lastnika prodan družini, ki se je pozneje preselila v Shropshire. Ta je pred lanskim božičem o najdbi obvestila Petra Reavilla, uradnika, ki je pri lokalnem muzeju odgovoren za zgodovinske najdbe.

zlatnik, george

Zlatnik iz leta 1915. Takrat je vladal Jurij V. Britanski. Foto: Trustees of the British Museum

Čeprav Reavill ne želi razkriti dejanske vrednosti zlatnikov, pravi, da gre za vsoto, ki »spreminja življenja,« pri čemer dodaja, da ne gre za »vsoto, ki bi jo skril in nanjo pozabil.« Gre za življenjske prihranke, ki presegajo zaslužek večine ljudi, pravi.

Značke: zlatniki , najdba , piano

Vaš prispevek