Kdo je lastnik?

V pianu se je skrivala nesramno bogata zaloga zlatnikov

R.T.
16. 3. 2017, 19.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pred nekaj meseci so v nedrjih starega piana med popravilom naleteli na kupček zlatih novcev. Zdaj se je izkazalo, da gre za zbirko kraljevih zlatnikov.

Trustees of the British Museum
Zlatniki so bili skovani med letoma 1848 in 1915.

Števila zlatnikov v zbirki, ki so jo med popravilom piana našli na območju Shropshire v Združenem kraljestvu, najditelji zaenkrat še niso razkrili, znano je zgolj to, da segajo v obdobje med letoma 1847 in 1915. Strokovnjaki domnevajo, da je novce nekdo skril namenoma.

Trustees of the British Museum
Zlatnik iz leta 1947, skovan v obdobju vladavine kraljice Viktorije.

Zgodovina piana je sicer še vedno zavita v tančico skrivnosti. Znano je, da je bil leta 1906 najprej prodan glasbeni trgovini Beavan & Mothersole v Essexu, od tam pa je prešel v roke zasebnega lastnika. O pianinu in prstih, ki so plesali po njegovih tipkah med letoma 1906 in 1983, dejansko ni znane veliko. Leta 1983 je bil skupaj z drugimi predmeti v hiši po smrti njenega lastnika prodan družini, ki se je pozneje preselila v Shropshire. Ta je pred lanskim božičem o najdbi obvestila Petra Reavilla, uradnika, ki je pri lokalnem muzeju odgovoren za zgodovinske najdbe.

Trustees of the British Museum
Zlatnik iz leta 1915. Takrat je vladal Jurij V. Britanski.

Čeprav Reavill ne želi razkriti dejanske vrednosti zlatnikov, pravi, da gre za vsoto, ki »spreminja življenja,« pri čemer dodaja, da ne gre za »vsoto, ki bi jo skril in nanjo pozabil.« Gre za življenjske prihranke, ki presegajo zaslužek večine ljudi, pravi.