Mobilna verzija
16:15 20. oktober 2017

VIDEO: So našli zlato iz 2. svetovne vojne?

B.K. Manila
3 Posodobljeno: 10:02 / 09.8.2017

Skupina filipinskih lovcev na zaklade trdi, da so našli japonsko zlato iz 2. svetovne vojne, shranjeno v več kot 145 podzemnih tunelih.

zlate palice

Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Filipinski lovci na zaklade so zatrdili, da so našli domnevno zlato, ki bi ga naj japonski general Tomojuki Jamašita skril v filipinsko podzemlje, tik pred japonsko predajo.

Legende pravijo, da je Jamašitov zaklad masiven. Šlo bi naj za drage kamne, zlato in druge dragocenosti, ki jih je japonska vojska ukradla med svojim imperialnim pohodom. Njegova vrednost bi naj tako bila ogromna.

jamasita yamashita

General Jamašita ob predaji. Foto: Wikimedia commons

Čeprav nekateri strokovnjaki trdijo, da ni dokazov za obstoj takšnega zaklada, jih je nedavno izzvala skupina filipinskih lovcev na zaklade. Ti so objavili posnetek, v katerem iz naravne jame, zalite z vodo, tovorijo večje količine zlatih palic.

A mnogih tudi video posnetek ne prepriča. Antropolog Piers Kelly je tako za časnik International Business Times dejal, da so legende o zakopanem zakladu pogoste na Filipinih. Popularne pa postanejo toliko bolj v časih kriz in vojn. »Obljuba bogastva lahko služi za dvig lokalne morale.«

Vaš prispevek