BREZ PANIKE

Mesta v hiši, ki jih velikokrat pozabimo očistiti

Z.F.
12. 2. 2017, 16.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Večina ljudi pozabi na ta skrivna mesta ali jih čistijo zelo poredko. A nekatera izmed teh bi bilo treba očistiti veliko pogosteje, če ne zaradi drugega – zaradi varovanja zdravja.

Profimedia
Ne spreglejte skritih kotičkov vašega doma.

Ljudje načeloma veliko časa posvetimo čistoči in čiščenju doma, predvsem ogromno časa namenimo čiščenju prahu, brisanju tal, oken … A na nekatere vsakodnevne »zbiralce umazanije« velikokrat pozabimo. Strokovnjaki za čiščenje opozarjajo, da je naslednjih deset predmetov ali površin najpogosteje spregledanih in neočiščenih. Jih spregledate tudi vi?

SESALNIK Ne pozabite očistiti krtače in vseh dodatkov, ki sodijo zraven. Tam se zadržuje veliko prahu in nesnage. Posesajte jih s tulcem, krtačo nato sperite z vodo in posušite. METLA Nesnago boste z nje najlažje očistili s sesalnikom ali ročno. Nato jo operite v mešanici tople vode in detergenta ter pustite, da se osuši. KANTE ZA SMETI Veljajo za leglo raznih bakterij. Najbolje, da jih očistite z vrelo vodo in večnamenskim sredstvom za čiščenje, pustite, da se dobro osušijo. Čim pogosteje, tem bolje. 

Zadnja stran tepiha

Ja, tudi tam se nabirajo ogromne zaloge prahu in umazanije. To največkrat ugotovimo takrat, ko se otroci zapodijo skozi prostor in v žarkih sonca, ki prestrežejo prostor, vidimo prah, kako lebdi po prostoru. Na hrbtni strani tepiha se nabira večina prahu, na to nikar ne pozabite.

Torbice

Predvsem v ženskih torbicah se po navadi najde nekaj dodatnega prostora, v katerem je širok nabor stvari, ki marsikdaj vključujejo tudi smeti. Zato torbice nikar ne pozabite od časa do časa očistiti. Izvlecite dno in jo stresite. Bombažne torbice lahko operete v pralnem stroju, s programom za občutljivo perilo, medtem ko usnjenim vsake toliko časa privoščite tretma s sprejem za zaščito usnja.

Rolete

Kovinske rolete boste najlažje očistili rokavico za pomivanje. V čebru pripravite mešanico tople vode in večnamenskega čistila, vanjo pomočite rokavico in začnite čistiti. Če imate lesene rolete, vam svetujemo, da uporabite enak pripravek, vendar z več vode. Les lahko nato zaščitite z zaščitnim sprejem.

Vrh hladilnika

Ali je hladilnik tudi v vaši kuhinji sam svoj gospod? Verjamemo, da je sprednja stran hladilnika pozorno očiščena, a velikokrat pozabimo na njegovo zgornjo stran, zato se tam veselo in na debelo nabira prah. Če se je nabral samo prah, ga očistite z mehko krpo, če pa se je že naredila lepljiva plast, uporabite razmaščevalec in nežno obrišite.