Pomembna je zmernost

Ali vaš otrok uporablja sodobno tehnologijo?

ud
11. 2. 2017, 17.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pametni telefoni, tablični računalniki ... O nas vedo več, kot si upamo sploh pomisliti. Kako naj starši vzgajajo otroke in v kakšne osebe bodo ti odrasli?

Profimedia
Če postavite meje otrokom, jih postavite tudi sebi.

Vloga staršev zelo pomembna. Dobro se je zavedati, da naš – in tudi otrokov – vsakdan brez sodobne tehnologije pravzaprav ni več mogoč, da otroka ne bomo mogli prav dolgo »obvarovati« pred tehnologijo ter da je pravzaprav najpomembneje otroka naučiti pametne, varne in zmerne uporabe sodobnih tehnologij.

Začne se pri starših

Otroci jo gledajo zaradi privlačne slike in veliko programov, ker so edinčki ali nimajo vrstnikov, s katerimi bi se igrali, ter zaradi vse večje odsotnosti staršev.

Starši so otrokom največji zgled, in to naj velja tudi pri uporabi vseh mogočih tehnologij, ki niso ravno nujne za življenje. Družbena omrežja bodo počakala – otrok je pomembnejši. Otroci bodo ponavljali za vami, in če mejo postavljate njim, jo postavite tudi sebi. Če ste njim določili eno risanko, potem si vi oglejte vsebino, ki bo enako dolga. Če otrok lahko odigra samo eno igrico, potem vi isti čas preživite na družbenih omrežjih. Če seveda brez njih ne morete. Še vedno bo najbolje, če boste šli skupaj na svež zrak, morda prebrali kakšno knjigo ali se skupaj zabavali ob kateri od številnih zanimivih družabnih iger, morda sestavili sestavljanko ali kaj podobnega.

Od malih nog 

Naj utrujenost ne bo razlog, da je vaš otrok pred katerokoli napravo eno, dve ali še več ur. Zamotite ga lahko s številnimi drugimi stvarmi.

Sodobne tehnologije so vsekakor poskrbele za določen preskok v miselnosti in tudi vzgoji otrok. Danes se pač ne more zgoditi, da bo do vas (pokroviteljsko) pristopila kakšna babica ali pa teta in rekla: »V naših časih smo pa to drugače počeli.« Seveda so, ker o določenih tehnologijah niti v Hollywoodu niso razmišljali. Zato je zelo pomembno, da so starši tisti, ki določijo meje – tudi zase! – digitalne »odvisnosti« v družini. Sodobne tehnologije boste prej ali slej vsi potrebovali – otroci morda še toliko bolj –, zato se je treba naučiti živeti in delati z njimi, pa naj vam je to všeč ali ne.