Blagovna znamka najvišje vrednosti

Google s prestola izrinil Apple

K.A./STA
12. 2. 2017, 09.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriški tehnološki velikan Google je po petih letih družbo Apple izrinil s prestola blagovne znamke najvišje vrednosti.

Reuters

Po podatkih družbe Brand Finance, ki ocenjuje vrednost podjetij, je bil Google lani vreden 109,5 milijarde dolarjev, Apple pa po velikem padcu vrednosti 107,1 milijarde dolarjev.

Googlova vrednost je v primerjavi z letom 2015 zrasla za 24 odstotkov, vrednost Appla pa se je medtem znižala s 145,9 milijarde dolarjev na 107,1 milijarde dolarjev.

Kot so pri Brand Finance zapisali v obrazložitvi, Applu ni uspelo ohraniti svoje tehnološke prednosti, poleg tega pa je "čezmerno izkoriščal dobro voljo" svojih strank. Očitajo mu tudi, da mu z izdelki, kot je serija pametnih ur, ni uspelo ustvariti dovolj dobička.

Google je medtem še vedno brez večje konkurence v svojem primarni dejavnosti iskalnika, kar prinaša veliko prihodkov iz naslova oglaševanja. Velik ugled sicer uživa že samo s svojim imenom, ne glede na prihodke, menijo analitiki.

Reuters

Na tretje mesto lestvice se je uvrstila spletna prodajalna Amazon (106,4 milijarde dolarjev), sledijo pa ji telekomunikacijski konglomerat AT&T (87 milijard dolarjev), računalniško podjetje Microsoft (76,3 milijarde dolarjev), proizvajalec elektronike Samsung (66,2 milijarde dolarjev).

Telekomunikacijski velikan Verizon se je s 65,9 milijarde dolarjev vrednosti uvrstil na sedmo mesto, ameriška trgovska veriga Walmart z 62,2 milijarde dolarjev na osmo, spletni velikan Facebook pa z 61,9 milijarde dolarjev na deveto. Rep deseterice je z vrednostjo v višini 47,8 milijarde dolarjev ujela kitajska banka ICBC.