Kje se zalomi?

Napake, ki jih delamo pri zlaganju oblačil

zf
12. 2. 2017, 17.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vaša oblačila kljub skrbnemu pranju in sušenju ob tem, ko jih zložene vzamete iz omare, skrivajo globoke gube in pomečkane dele? Preverite najpogostejše napake.

Profimedia
Nasveti za trajnejšo uporabo oblačil in ohranjanje njihove svežine.

 Iz omare vzemite vsa oblačila in obrišite police. Preden se lotite zlaganja, vsak del garderobe dobro poglejte. Na police naj romajo le tista oblačila, ki jih zares nosite.

Ponujamo nasvete, ki bodo rešili zagato mnogih. Kako polna je vaša omara? Prepolna? Če ste eden tistih, ki vsakič znova prisegajo na to, da bo pa danes resnično čas, da spravijo omaro v red, to danes tudi storite. Prevetrite omaro, očistite misli in se rešite neuporabne zgodovine ter s tem zmečkanih oblačil do obisti.

Sušilni stroj

Sušilni stroj med sušenjem sicer naelektri perilo, kar pripomore k temu, da je manj zmečkano. Vendar če oblačil takoj po končanem sušenju ne pospravite, se gube začnejo vračati. Prav tako se vrne določen odstotek kondenzirane vlage. Zato perilo, če vam ga ni uspelo pravočasno vzeti iz stroja, dajte na ponovno sušenje za vsaj 10 minit in tako preprečite gubanje.

Med zlaganjem na obešalnike uveljavite vrstni red: najprej plašči, nato jakne, srajce z dolgimi, potem kratkimi rokavi, dolge hlače, obleke ter na koncu krila in kratke hlače.

Oblačila pred obešanjem stresajte!

Globoke gube boste najpreprosteje preprečili, če boste perilo, takoj ko ga vzamete iz pralnega stroja, močno stresli in lepo zložili. Postopek še enkrat ponovite pred obešanjem perila, seveda pa pazite tudi na to, kako ga boste obesili. Lepo obešenega perila ne bo treba likati, saj se bo zgladilo in poravnalo samo.

Različni materiali

Z zlaganjem bombažnih oblačil načeloma ni težav, kaj hitro pa se zalomi, kadar je treba zložiti »izmuzljiva« oblačila (pri tem mislimo na svilo, poliester …). Te kose oblačil je res težko zložiti, zato vam priporočamo, da jih raje obesite. Da ne bodo drseli z obešalnikov, na vogale namestite elastiko, ki bo zaustavila drsenje, sploh pri bolj odprtih majicah ali bluzah. Delikatno je tudi zlaganje nedrčkov; če jih zložite tako, da eno košarico položite v drugo, tvegate spremembo oblike. Raje jih zložite v vrsto.

Izdelajte si prečne pregrade: lahko iz kartona. Tako bodo spodnje hlače, modrčki in nogavice vedno v svojem predelu in vedno na istem mestu.

Neskončne nogavice

Tudi vi vedno znova »umirate« ob zlaganju nogavic? Številni nogavice zlagajo v žogico, vendar takšno zlaganje kaj hitro povzroči raztegnjeno elastiko. Zato »prekucnite« le zgornji del, in nikar cele nogavice.