HDMI

Drag kabel ni nič boljši od cenenega!

Marjan Kodelja
2. 1. 2017, 13.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vmesnik HDMI je digitalen, zato ni potrebe, da bi kupovali drage kable z zlatimi priključki, saj zato kakovost slike in zvoka ne bo nič boljša.

Profimedia
Pozlačen priključek po nepotrebnem podraži kabel!

To velja, ko govorimo o normalnih dolžinah kabla. Se kaj spremeni, če bi radi signal prenesli na razdaljo, večjo od 10 metrov? Ko signal potuje po kablu, ga ta duši, hkrati pa ga moti elektromagnetno valovanje iz okolice. Kabel za daljše razdalje mora biti predvsem debelejši od standardnega. Imeti mora širši prerez vodnika, da je dušenja manj, in biti čim bolj izoliran, to pa pomeni, da mora imeti debelejši ščit.

Ni vse zlato, kar se sveti!

Pri analognem prenosu slike lahko slab kabel vpliva na manj ostro sliko. Pri digitalnem vmesniku HDMI pa je vpliv drugačen. Napake pri prenosu pomenijo, da so nekatere točke popolnoma napačne barve ali svetilnosti, točka pa je še vedno tam, kjer mora biti (posledica slabšega signala ni manj ostra slika). Če so na temnejših delih čudni bliski svetlih »madežev«, na svetlejših pa temnejši, je razlog lahko v kablu. Dokler pa tega ni videti, je vseeno, kako drag je bil kabel. Pa še nekaj je skoraj gotovo – tudi kabel za nekaj tisoč evrov težav ne bo odpravil.