Mobilna telefonija

Princip je znan, »hudič« je v podrobnostih

Marjan Kodelja
2. 1. 2017, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Evropska komisija je potrdila končno različico pravilnika o pošteni uporabi in začela pogajanja o veleprodajnih cenah med operaterji.

Profimedia
Veleprodajna cena je cena, ki jo domači operater za en gigabajt prenesenih podatkov plača operaterju v gostujočem omrežju.

Od sredine prihodnjega junija naprej bodo po vsej Uniji veljale domače cene in zakupljene količine, pri prenosu podatkov pa načelo poštene uporabe!

Možnost »gostuj kot doma« (angl. roam like at home) bodo morali operaterji privzeto upoštevati pri vseh naročniških in tudi pri predplačniških paketih. Klici in kratka sporočila sms naj ne bi bila omejena, bodo pa omejitve v »dovoljeni« količini prenesenih podatkov.

V evropski potrošniški organizaciji Beuc so opozorili, da je odločitev o višini veleprodajnih cen pomembna za dejanski konec »roaminga.«

Strah operaterjev ima velike oči

Obveljala je želja, da bi lahko prebivalci članic Evropske unije mobilne telefone po celotni »skupnosti« uporabljali kot doma. Kar dejansko pomeni plačevanje po domačih cenah ter izrabo zakupljenih količin tudi med gostovanjem. Kompromisi pa so bili nujni, kajti operaterji so se do neke mere tudi upravičeno bali zlorab pri paketih z vključeno veliko ali celo neomejeno količino prenosov podatkov. Po domače povedano želijo preprečiti, da bi kupili kartico sim in sklenili naročniško razmerje s tujim cenejšim operaterjem, nato pa to ves čas uporabljali v svoji državi. Evropska komisija je zato iznašla salomonsko rešitev, ki naj bi zadovoljila tako uporabnike kot tudi operaterje.

Operaterji menda za en gigabajt prenosa predlagajo medsebojno ceno 10 evrov, evropska komisija pa štiri. Bodisi se bodo srečali v sredini bodisi bodo ceno postavili visoko in jo nato skozi prvo petletno obdobje postopoma zniževali.

Čudežna formula

To, kolikšen delež zakupljene količine podatkov nam bo na voljo tudi med gostovanjem, je pogojeno z medoperaterskimi cenami, o katerih pa so se šele začeli pogajati. Šlo pa bo nekako takole. Naročnik paketa, ki vključuje večjo količino prenosa podatkov, celotne ne bo mogel porabiti tudi v tujini, ker bo nastopila omejitev. Dobil bo dvakratno količino prenosa podatkov, kot bi jo po veleprodajni ceni lahko kupil za svojo mesečno naročnino.

Visenje na spletu v tujini bo tudi po naslednjem juniju omejeno, kolikšna pa bo omejitev, pa bomo še videli, saj je odvisna od razpleta pogajanj. Če bodo operaterji izpogajali višjo medsebojno ceno za prenos podatkov, ga bo manj na voljo v gostovanju in tudi obratno. Interes operaterjev je tozadevno jasen, vendar bo imela pri določanju cene tudi evropska komisija nekaj besed!

Predplačniki

Če bo nekdo odšel v tujino s desetimi evri na računu, bo lahko pri predlagani ceni (10 evrov za gigabajt) prenesel največ dva gigabajta.

Hipotetični izračun

Paket za ceno 25 evrov vključuje 10 gigabajtov prenesenih podatkov. Vzemimo veleprodajno ceno 10 evrov in dobimo, da bo imel naročnik v tujini na voljo pet gigabajtov prenosa (dvakrat 2,5 gigabajta, kolikor dobimo za 10 evrov). Če bi obveljal predlog štirih evrov, omejitve ne bi bilo!