Morda niste vedeli

Moška nosečnost

Marjan Kodelja
1. 1. 2017, 15.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Samec morskega konjička donosi in »rodi« potomstvo.

Profimedia
Znanstveno ime označuje njegovo telesno obliko – hippocampus pomeni namreč konj gosenica.

Samec zelo koščene ribe s podolgovato, suho glavo, ki nekoliko spominja na konjsko, je najbolj ljubeč »oče« živalskega sveta!

Rep imajo zavit, da jim služi za oprijemanje na rastlinje v morju.

Ta ljubka bitja predzgodovinskega videza so unikum živalskega sveta, saj samec ne zanosi pri nobeni drugi živalski vrsti. Znanstveniki ne vedo natančno, čemu, so pa določili mutacije, ki so privedle do tega. To je sicer posledica borbe za obstanek. Pri ribah, ki odlagajo ikre, je namreč stopnja preživetja potomstva nižja kot pri živorodkah, ki takoj izležejo mladice. In če samice porabijo veliko energije za »proizvodnjo« iker, je to verjetno vzrok, da je pri morskih konjičkih drugi del starševskih skrbi padel na pleča samcev.

Ti imajo na trebuščku mošnjiček, v katerega samica po dolgem paritvenem plesu odloži ikre, samec pa jih oplodi. Samica je svojo vloge s tem izpolnila in se poda veselemu morskemu življenju naproti. Tkivo v mošnjičku samca pa nabrekne in se naguba, da se ikre porazdelijo v gube. Nosečnost traja od dva tedna do meseca in pol, odvisno od vrste, nakar se začne porod. Samec se krči in stiska ter tako iztiska mladice na ta svet. Nato pa tudi on preneha skrbeti za potomstvo, ki je prepuščeno samo sebi.