Matisse

Velikan slikarstva

Marjan Kodelja
31. 12. 2016, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Leta 1869 se je v Franciji rodil eden najbolj slavnih umetnikov vseh časov.

Profimedia
Začetek prve svetovne vojne je pričakal misleč, da bo vpoklican v vojsko, a je bil zavrnjen. Tretjega novembra 1954 je po kratki agoniji umrl doma, v Nici.

Henri-Émile-Benoît Matisse je bil mojstrski risar, graver, kipar in slikar, znan pa je predvsem po domiselni uporabi barv v slikarstvu ter svoji izvirni tehniki.

Njegovo delo je vplivalo na mnoge umetnike na različnih področjih umetnosti.

Sprva so ga označevali za fauvista, kasneje pa je pridobil slavo kot predstavnik klasične smeri francoskega slikarstva. Matisse, Picasso in Marcel Duchamp veljajo za največje umetnike 20. stoletja.

Matisse se je rodil 31. decembra 1869 v Cateau-Cambrésisu, kot najstarejši sin trgovca z žitom in barvami. Odraščal je v Bohain-en-Vermandoisu (Picardie, Francija). Od leta 1882 je hodil v gimnazijo v Saint-Quentinu, leta 1887 pa je odšel v Pariz študirat pravo. Leta 1889 se je vrnil v Saint-Quentin in delal v pravni pisarni. S tem, po njegovem mnenju jalovim početjem ni bil zadovoljen. Na École Quentin de la Cour je hodil na risarski tečaj. Leta 1890 je bil vse leto bolan, vendar je v tem času stricu dekoriral hišo in izdelal prvo platno Tihožitje s knjigami. To je bilo odločilno, opustil je pravo in se leta 1991 vrnil v Pariz. Vpisal se je na Akademijo Julian, ki jo je vodil William-Adolphe Bouguereau. Z učno snovjo ni bil zadovoljen, zato se je vpisal na Šolo za dekorativne umetnosti (École des Beaux-Arts) na tečaj opisne geometrije.