Zanimivo

Hujšanje po luninem nareku je učinkovito

sn
31. 12. 2016, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po vsaki misiji v vesolju se astronavti vrnejo na Zemljo nekaj kilogramov lažji. Ko tavajo po breztežnostnem prostoru, jim skopnijo mišice, poleg tega pa njihova prehrana ni najbolj redilna.

Dreamstime
Gibanje v breztežnostnem prostoru ne zahteva skoraj nič telesnega napora.

Kaj so denimo jedli astronavti, ki so potovali na Luno? So med misijo hujšali po lunini dieti? Poglejmo!

Med vesoljskim poletom telesna teža običajno upade za 0,5–5 kilogramov. Zaradi pomanjkanja teka astronavti ne jedo dovolj, organizem izgublja vodo, mišično in kostno tkivo, poraste pa maščobno tkivo.

Nasini strokovnjaki poudarjajo, da mora hrana zadovoljevati vse potrebe zdravega prehranjevanja ter vsebovati veliko železa, natrija in malo vlaknin. citat »Astronavti si med delom tisoče kilometrov stran od doma sicer ne želijo hujšati.

Iz tube

Ohranjati idealno linijo je torej v vesolju precej težko, delovanje črevesja se v breztežnosti spremeni, pogosti so zaprtje in hude trebušne težave, zlasti ker tudi hrana ni ravno okusna. Prvi vesoljci, ki so šli na polete, dolge do 34 ur, sploh niso nič jedli ali pa so si iz tube iztisnili zgolj jabolčno čežano. Posadka Apolla, ki je leta 1969 letela na Luno, pa se je že prehranjevala z dehidriranimi jedmi v vrečicah in konzervah, ki so jim dodajali vodo. Hrana je sicer pri visoki temperaturi v raketi (doseže celo 54 stopinj Celzija) nekoliko porjavela, a je bila še vedno užitna.

V zadnjih časih se je na srečo vesoljska kulinarika nekoliko izboljšala, astronavti v vesolju sicer še vedno shujšajo, a bolj z užitkom, saj lahko izbirajo med pestro paleto živil, jedo sladoled, rakce, sveže sadje in oreščke, meso, sladkarije, pijejo kavo, čaj, pomarančni sok ali limonado.

Dreamstime
Med vesoljskim poletom telesna teža običajno upade za od 0,5 do 5 kilogramov.

Lunin post

Lunina dieta je priporočljiva tudi zato, ker ne vpliva negativno na telesne, fizične ali intelektualne sposobnosti, prav nasprotno, napolni nas z zadovoljstvom zaradi boljšega psihofizičnega stanja.

Vas je obšla misel, da bi tudi sami poleteli v vesolje in tam pustili nekaj svojih kilogramov? Privlačna, a težko izvedljiva ideja. Zato se raje lotite hujšanja tu, na Zemlji, in sicer po lunini dieti, ki je nadvse učinkovita. Lunina dieta predvideva, da ob vsaki polni luni naredite 24-urni post s sadnimi in zelenjavnimi sokovi ter vodo (vsak dan je treba popiti od dva do štiri litre tekočine) ter tako vsak mesec izgubite celo do tri kilograme.

Med postom se pospešeno izloča tekočina, ki bi jo organizem sicer zadrževal zaradi slabe in preobilne prehrane, telo se spočije, kar posledično prispeva h krepitvi njegove obrambne sposobnosti.

Dreamstime
Polna luna naj postane vaša pomočnica.