Prazniki

9 nasvetov za bolj umirjen konec leta

K.M.
22. 12. 2016, 14.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prazniki so lahko zelo stresno obdobje. Predstavljamo vam devet načinov, s katerimi lahko sami poskrbite za bolj umirjen vstop v novo leto.

Profimedia

Konec decembra so številni urniki prezasedeni. Od nakupovanja daril, prazničnih večerij, priprav na počitnice ... V vse skupaj pa se velikokrat vmeša še prehlad, ki vnese še dodaten stres. Zato vam predstavljamo devet preprostih nasvetov, ki vam bodo pomagali preživeti to kaotično obdobje. 

Savna 

Preživljanje časa v različnih savnah je odlično za čiščenje in razstrupljanje vašega organizma. Predstavlja pa tudi okolje, kjer pozabite na skrbi in se posvetite sproščanju. Če imate to srečo, da imate savno doma, jo dodobra izkoristite. Drugače pa poskrbite, da vsaj enkrat obiščite kakšno v bližnjem lepotnem centru ali telovadnici in takrat svoje obveznosti pustite zunaj. 

Vaša spalnica naj bo vaše zatočišče

Domača spalnica naj vam predstavlja prostor, kamor se lahko umaknete in kjer se lahko sprostite. Poskrbite, da v njej ne bo navlake, ki vas bo spominjala na stvari, ki jih morate še narediti. Prostor naj bo pospravljen in brez elektronskih naprav, kot sta recimo računalnik in televizija, tudi mobilni telefon pustite v drugem prostoru. Svojih skrbi ne nosite v posteljo.

Toplo se oblecite in čas preživite zunaj

V poplavi vseh opravkov ne smete pozabiti na to, da morate čim več časa preživeti zunaj na svežem zraku. Kratek sprehod in dobro raztezanje v naravi vam bosta dvignila razpoloženje. S tem pa si boste povrnili tudi energijo za preostale obveznosti. 

Privoščite si aromatično kopel

Prazniki so obdobje, ko si vzamete čas le za hiter tuš, zato je že malo daljša kopel odlična za sproščanje. Če ji dodate še aromatična eterična olja, pa si lahko v domači kopalnici pripravite blaženo izkušnjo. Nekaj kapljic sivkinega olja vas bo recimo odlično pomirilo pred spanjem, posledično pa se boste tudi bolj spočili. 

En večer naj bo drugačen

Vsaj en praznični večer naj bo drugačen. Privoščite si popoln odklop in izkušnjo, ki v vaši rutini ni pogosta. Morda lahko celo poprimete po otroški igri. Cilj je v tem, da se večer ne vrti okoli televizije. Z družino ali partnerjem se usedite in odigrajte partijo kart, pričnite s sestavljanjem težavne sestavljenke, ali pa izberite kakšno drugo družabno igro. 

Ogrejte se ob ognju

Z vročo pijačo in knjigo ob ognju si lahko pripravite najbolj sproščujoč decembrski večer. Če imate možnost kurjenja v kaminu ali peči na drva, je sedaj odličen čas, da to tudi izkoristite. Sami, s partnerjem ali z najboljšimi prijatelji. 

Preizkusite meditacijo

Praznični stres je odličen povod za pričetek ukvarjanja z meditacijo. Odličen način je ta, da se najprej malo razmigate, nato pa utrujeno telo in misli pričnete počasi sproščati. Ko boste pripravljeni, poiščite udoben prostor za sedenje, zaprite oči in se osredotočite na svoje dihanje. Tudi minuta na dan lahko pomaga. 

Pomirite se s pospravljanjem

Tudi če pospravljanje sovražite, je to opravilo eno izmed odličnih tehnik sproščanja. Če boste vsak dan nekaj trenutkov namenili urejanju doma, vas bo pomirilo tako delo, kot tudi dejstvo, da je vaše okolje čisto in urejeno. 

Upoštevajte nasvet hišnih ljubljenčkov

Čeprav psi in mačke ne morejo govoriti, vam v vsakem trenutku predajajo pomembno sporočilo. Potrebno je počivati, sredi dneva ležati na kavču ali postelji in preprosto odmisliti na vse, kar se v vaši okolici dogaja. Tudi če mislite, da to ni mogoče, preizkusite. Ugotovili boste, da se vse da, če se hoče.