Kritična točka

Katastrofa na drugi strani slovenske meje? Vse kaže, da je tik pred izbruhom

J.P.
22. 12. 2016, 09.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ognjenik na jugu škornja se prebuja, pravijo strokovnjaki. Prinesel bi lahko jok in stok in škripanje z zobmi.

Profimedia
Giovanni Chiodini poudarja, da je ravno zaradi goste poseljenosti območja ognjenika potrebno boljše razumevanje njegovega obnašanja.

Speča pošast pod Neapljem se približuje kritični točki.

Profimedia
Campi Flegrei

Raziskovalci so namreč prepoznali prag; ko bo preko njega prestopila magma, bi lahko superognjenik Campi Flegrei izbruhnil. Giovanni Chiodini z italijanskega Nacionalnega inštituta za geofiziko in vulkanologijo v Bologni je dejal: »Hidrotermalne kamnine, če segrete, lahko izgubijo svojo mehanično odpornost, kar bi lahko po hitrem postopku vodilo do kritičnih pogojev.«

Opazili že leta 2005

Da se v njem nabira pritisk, so strokovnjaki opazili leta 2005; sedem let pozneje so stopnjo ogroženosti iz zelene spremenili v rumeno.

Strokovnjaki seveda ne morejo reči, kdaj bi lahko ognjenik, ki je večji od bližnjega Vezuva, izbruhnil. A če bi, se več kot 500.000 prebivalcem, ki živijo v njegovi okolici, ne bi pisalo nič dobrega. Chiodini poudarja, da je ravno zaradi goste poseljenosti potrebno boljše razumevanje obnašanja ognjenika.

Da se v njem nabira pritisk, so strokovnjaki opazili leta 2005; sedem let pozneje so stopnjo ogroženosti iz zelene spremenili v rumeno.

Najbolj silovit izbruh

Ognjenik je nazadnje izbruhnil leta 1538. Čeprav skromen pa je izbruh trajal kar osem dni. Veliko bolj odmevno je bilo njegovo rojstvo, ko sta kamenje in lava letela na stotine kilometrov daleč. Ta dogodek pred približno 39.000 leti velja za najbolj silovit izbruh v Evropi v zadnjih 200.000 letih.