Bo to tudi usoda Zemlje?

Odkrili 'Zvezdo smrti', ki požira planete. Bo tako končalo tudi Sonce?

J.P.
22. 12. 2016, 12.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Strokovnjaki so odkrili dva zunajosončna planeta, ki krožita okoli približno 300 svetlobnih let od Zemlje oddaljene zvezde.

Profimedia
Povsem mogoče je, da bo Zvezda smrti svoj zločin ponovila.

Zvezda z oznako HIP 68468 na Sonce spominja po temperaturi, starosti in zgradbe. Ima pa tudi veliko bolj zlovešč naziv: Zvezda smrti.

Preveč litija

Povsem mogoče je, da bo Zvezda smrti svoj zločin ponovila, saj oba planeta krožita nevarno blizu. Še posebej je ogrožen HIP 68468b. Razdalja med njim in zvezdo je tako majhna, da jo obkroži v le treh dneh. Strokovnjaki zato domnevajo, da je le vprašanje časa, preden bo planet potegnilo vanjo.

HIP 68468 so proučevali brazilski strokovnjaki z Univerze v Sao Paulu. Oni so tisti, ki so odkrili dva planeta, ki krožita okoli nje. Eden, imenovan HIP 68468c, je večji od Neptuna – njegova masa Neptunovo prekaša za kar 50 odstotkov, od Zemlje je težji kar 26-krat. Drugi, HIP 68468b, je večji od Zemlje, a manjši od velikanov, kot sta Uran in Neptun. Odkrili pa so še sledi tretjega planeta.

Ko so se lotili njene zgradbe, so odkrili, da premore štirikrat več litija, kot pa bi pričakovali od zvezde, stare šest milijard let, in na toploto odporne sestavine, s kakršnimi so bogati kamniti planeti. Razlaga je jasna: zvezda je »pojedla« enega od svojih planetov.

Tudi Sonce?

Medtem ko se ideja o planetu, ki pade v zvezdo, zdi šokantna, bi pojav lahko bil dokaj običajen. Strokovnjaki trenutno spremljajo 60 Soncu podobnih zvezd. Po njihovih ocenah jih približno 15 odstotkov premore odvečne količine litija – kar pomeni, da si jih je ravno toliko postreglo s planetom. Sčasoma bi lahko podobno pot ubralo tudi naše Osončje. Projekcije namreč kažejo, da bo Sonce v približno milijardi let pogoltnilo Merkur, Venero in morda celo Zemljo. Kar pa ne bi bilo prvič. Raziskave kažejo, da je v Osončju nekoč že domoval planet velikosti našega, a se je, če je dejansko obstajal, Soncu preveč približal.