Zanimivosti

Predavanje o teleportaciji je napolnilo dvorano do zadnjega kotička

STA
21. 3. 2016, 15.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) je danes predaval avstrijski kvantni fizik Anton Zeilinger, ki je najbolj znan po prvi izvedbi kvantne teleportacije. Njegovo predavanje je veliko dvorano IJS napolnilo do zadnjega kotička, prisluhnilo mu je okrog 200 poslušalcev.

STA
Anton Zeilinger je predaval pred polno dvorano.

Zeilinger je predavanje začel s podatkom, da je sloviti znanstvenik Albert Einstein dobil Nobelovo nagrado za prelomno zamisel iz leta 1905, da svetloba sestoji iz delcev, ki jim danes pravimo fotoni.

Leta 1935 je nato skupaj s kolegoma Borisom Podolskim in Nathanom Rosenom odkril, da sta lahko dva kvantna sistema povezana tesneje kot v klasični fiziki. Avstrijski nobelovec Erwin Schrödinger je za to stanje skoval izraz prepletenost in ga imel za bistveno lastnost kvantne mehanike.

Tehnični napredek pri ustvarjanju in upravljanju prepletenih stanj fotonov ni vodil le do eksperimentalne realizacije takih stanj, temveč tudi do odkritja novih pojavov vključno z večdelčno prepletenostjo in kvantno teleportacijo, piše v povzetku predavanja.

Ti pojavi po pojasnilih Zeilingerja niso le intelektualne zanimivosti, ampak tvorijo podlago za novo informacijsko tehnologijo, ki temelji na konceptih, kot so kvantna komunikacija, kvantna kriptografija in kvantno računalništvo.

Nova dognanja

Avstrijski fizik je ob tem predstavil nekatere najnovejše eksperimentalne rezultate, posebej v zvezi s kvantno komunikacijo na velikih razdaljah. Sem sodijo tudi eksperimenti s satelitsko kvantno komunikacijo na globalni ravni.

IJS je predavanje uglednega znanstvenika z Univerze na Dunaju z naslovom Kvantna teleportacija, prepletenost in Einsteinovo vprašanje Kaj je svetloba? pripravil v okviru 24. Dnevov Jožefa Stefana.