Slovenija

Sindikati za čimprejšnje, vlada za postopno odpravljanje plačnih omejitev

E.R./STA
21. 3. 2016, 15.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zahteva sindikatov, da bi omejitev plač v javnem sektorju v celoti sprostili že prihodnje leto, bi v proračunu pomenila dodatnih 380 milijonov evrov.

Boris Koprivnikar in Branimir Štrukel o tem, kdaj odpraviti zamrznitev plač javnih uslužbencev.

Vlada je na napovedi gospodarske rasti, ki so jih predstavili na Uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar) vezala formulo, s katero bi za prihodnja leta (do vključno 2020) določili, za koliko bi se lahko v posameznem letu povečala plačna masa v javnem sektorju. Kot je dejal notranji minister Boris Koprivnikar, bi bilo povečanje prihodnje leto po tej formuli za okrog70 do 80 milijonov evrov, saj rast BDP omogoča od 0,9 do 1,5 odstotka povečanja plačne mase.

Malo maneverskega prostora

Že sprostitev plačne lestvice in napredovanja, kar predvidevajo že sklenjeni dogovori, presegajo tako določeno povečanje. Po navedbah ministra že dogovorjeni ukrepi pomenijo 110 milijonov evrov dodatnih sredstev. 

"Glede na javno-finančne zmožnosti smo to, kar je dopuščeno s fiskalnim pravilom, že presegli, zato ne vidimo možnosti za nadaljnje povečevanje tega zneska," je dejal Koprivnikar. Zagotovil je, da temu, kar je že bilo dogovorjeno, ne bodo oporekali in tega vprašanja v pogajanjih ne bodo odpirali.

Po predlogu vladne strani bi omejevalne ukrepe odpravili postopno do leta 2020, pri tem pa bi se, kot je dejal Koprivnikar, gibali v okviru finančnih možnosti.

Vladna stran je sprva predlagala, da bi najprej dorekli možen obseg povečanja plačne mase, nato pa bi v ta okvir umestili konkretne ukrepe. Danes pa je pristala, da bo do prihodnjič pripravila predlog s konkretnimi ukrepi do leta 2020.

Nejasnosti glede umika vladne formule

Ni jasno, ali vlada umika formulo, je po pogajanjih dejal vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. Je pa vlada po njegovih besedah nakazala, da bo do prihodnjič pripravila izračune, kaj bi pomenila sprostitev konkretnih ukrepov. S tem je vlada prisluhnila sindikalni zahtevi, da se pogovarjajo o konkretnih ukrepih odpravljanja še veljavnih omejitev.

Po mnenju sindikatov je treba v času gospodarske rasti in ob napovedih o vztrajanju te rasti, čim prej odpraviti vse še veljavne varčevalne ukrepe. 

Izhodiščni predlog sindikatov je bil, da bi se to zgodilo prihodnje leto, so se pa o tem pripravljeni pogajati. Omenjena formula pa zanje ni sprejemljiva. "Vprašanje je, ali ne bo vlada po svoji formuli, če bi ji sledila do konca, zahtevala še dodatne varčevalne ukrepe," je dejal Štrukelj.

Pogajanja se bodo nadaljevala predvidoma v četrtek, 31. marca.