Zanimivosti

Ne želite plačati kave? Spišite verz!

M.J./STA
21. 3. 2016, 10.49
Posodobljeno: 13. 4. 2023, 14.14
Deli članek:

Danes je svetovni dan poezije in pesniška beseda odzvanja po vsem svetu. Unesco je dan, namenjen promociji branja in pisanja poezije, razglasil leta 1999. Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je v letošnji poslanici poezijo označila kot tisto, ki prispeva k širjenju naše človečnosti, solidarnosti in samozavedanja.

Pustite domišljiji prosto pot

Glasovi poezije po njenem prepričanju prispevajo k jezikovni raznolikosti in svobodi izražanja. Sodelujejo pri globalnih prizadevanjih za umetniško izobraževanje in širjenje kulture. V letih avtomatizacije in naglice sodobnega življenja poezija tudi odpira prostor za svobodo in pustolovščino, ki sta neločljivo zvezani s človekovim dostojanstvom.

Kot je še zapisala, imajo vse kulture tega sveta svojo pesniško umetnost, prek katere se prenašajo znanje, socialno-kulturne vrednote in kolektivni spomin, ki utrjujejo medsebojno spoštovanje, socialno kohezijo in prizadevanja za mir.

Google Maps
Ob svetovnem dnevu poezije bodo po vsem svetu potekali številni dogodki.

Od Dunaja do Shanghaia, od Chicaga do Hamburga, od Londona do Dubaia in od Moskve do Istanbula

Ob svetovnem dnevu poezije po vsem svetu potekajo številni dogodki. V Ljubljani bo denimo poeziji mogoče prisluhniti v Pritličju na Mestnem trgu 2, kjer bo svoje pesmi bralo več kot 50 pesnikov vseh generacij, v Menzi pri koritu pa vabijo na celonočno branje oziroma pesniški maraton.

Uveljavljene in priložnostne pesnike po vsem svetu povezuje akcija Plačaj z verzom. V 30 državah na vseh celinah se obiskovalci kavarn spremenijo v pesnike, verz pa lahko zamenjajo za kavo ali čaj. V Sloveniji je poezijo kot plačilno sredstvo uvedlo 49 lokalov.