Zanimivosti

Kakšen je pogled skozi Googlova očala?

Marjan Kodelja / Moj mikro
3. 1. 2015, 12.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kakšen je občutek imeti na sebi Googlova očala? Preprost odgovor je: zanimiv. Prav nič ne motijo, niso utrudljiva, predvsem pa je slika, ki jo projicirajo pred oko, dovolj velika, da razločno vidimo vse na njej. Kljub majhnosti. Googlova očala pravzaprav niso očala, temveč dodatek, ki ga namestimo na okvir očal. V njem je vsa elektronika in vmesniki, prek katerega so očala povezana s pametnim telefonom. Dodatek je dovolj lahek, da ne ovira, očala pa se zaradi njegove teže ne povešajo vstran.

Reuters

Občutek uporabe pa je zanimiv, včasih tudi smešen. Očala lahko upravljamo z dotikom oziroma drsenjem po mestu na dodatku, kjer je na dotik občutljiva ploščica, glavno upravljanje pa je z glasom. Zbudimo jih tako, da na glas rečemo »ok, google«, pozneje pa so vsi glasovni ukazi izpisani na zaslonu. V nasprotju s pričakovanji je glasovno upravljanje dovolj izpopolnjeno, da očala razumejo tudi angleščino z delnim slovenskim naglasom. Bolje, kot to razumejo pametni telefoni. »Se počutite nekoliko neumno, ko se pogovarjate z očali?« smo vprašali gospodično iz Googla, ki nam je predstavila očala in dovolila, da jih kratek čas uporabljamo. Samo zasmejala se je.

Dokler se ne navadiš, se zagotovo počutiš malce neumno, sploh če te z začudenjem ali celo jezo v očeh gleda mimoidoča, ko na glas rečeš, v angleščini seveda, »posnemi fotografijo«, medtem pa strmiš v njen dekolte. To pa je tudi eden od načinov uporabe naprave. Gledaš v določeni smeri, vidiš nekaj zanimivega ter hitro to fotografiraš ali posnameš video, ki se nato prek povezave s pametnim telefonom pretoči v Googlovo spletno shrambo. Špiceljstvo na osebni ravni. Kaj pa pravice mimoidočih, ki se ne zavedajo, da bodo glavni zvezdniki videoposnetka, po možnosti objavljenega na spletu?

Reuters

Googlova očala so prva in do neke mere tudi najbolj izpopolnjena naprava iz družine tako imenovanih nosljivih naprav. V nasprotju s pametnimi urami in še čim imajo eno veliko prednost. Zaslon imamo pred očesom. Ni nam treba dvigniti roke, da preberemo sporočilo, to se izpiše pred očmi. Vidimo tudi skozenj. Slika zaslona je projicirana na površino očal, zato uporaba nujno ne vpliva na varnost vožnje ali opravljanje česar koli. Če se ne osredotočimo na vsebino zaslona in zavestno pozabimo na vse drugo. A potem smo sami krivi.

Očala imajo še celo vrsto drugih možnosti. Obvestila, ki jih pošlje pametni telefon, so manj zanimiva, kot so zanimive nekatere aplikacije, ki so ali pa še bodo prilagojene tej napravi. Poskusili smo zvezdno karto StarChart. Pred očesom prikaže nebesna telesa, ki so na delčku neba, v katerega gledamo. Morda bolj zanimivo kot uporabno. Bo pa v prihodnosti takih aplikacij vse več. Če zanemarimo možnost posega v zasebnost drugih, gre za zanimivo in uporabno napravico.

Googlova očala so bila nekaj časa v beta različici na voljo le preizkuševalcem, ki so se prijavili in bili sprejeti v program preizkušanja. Letos pa jih lahko kupijo Američani in Britanci, vendar po kar zasoljeni ceni (1500 dolarjev oziroma 1000 funtov). Očala, ki imajo izredno natančno elektroniko za spremljanje gibanja glave in prilagajanje slike na zaslonu v smeri gledanja, imajo po drugi strani slabšo avtonomijo. Vgrajene baterije so glede na velikost naprave majhne, zato drugače ne bi moglo biti. Ker pa je Google sklenil partnerstvo s proizvajalci očal (med njimi Ray-Ban), je možno, da bo njegova nosljiva naprava kmalu na voljo tudi po ugodnejših cenah. Googlova predstavnica pa nam ni znala odgovoriti, kdaj (ali sploh) bodo očala naprodaj v Sloveniji. A Slovenci vseeno nismo popolnoma izključeni. Teden dni jih je nosil raper Zlatko in teden dni svoje življenje delil z občudovalci.