Svet

Terorist, ki je umrl nedolžen

STA
3. 1. 2015, 12.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Libijec, obtožen načrtovanja terorističnih napadov na ameriška veleposlaništva v Afriki leta 1998, je umrl le nekaj dni, preden bi mu v ZDA začeli soditi. 50-letni Nazih Abdul Hamed al Ruqai, znan kot Abu Anas al Libi, je umrl v petek v bolnišnici v New Yorku, potem ko se mu je močno poslabšalo stanje zaradi raka na jetrih.

Računalniškega strokovnjaka in pripadnika teroristične mreže Al Kaida al Libija so ameriške vojaške enote aretirale v Tripoliju oktobra 2013. V New Yorku naj bi mu 12. januarja začeli soditi zaradi obtožb o načrtovanju dveh bombnih napadov na ameriški veleposlaništvi v Keniji in Tanzaniji leta 1998, v katerih je umrlo 224 ljudi, med njimi tudi dva sodelavca ameriške obveščevalne agencije Cia.

Libijec je bil eden najbolj iskanih teroristov na svetu. ZDA so na njegovo glavo razpisale nagrado v višini pet milijonov ameriških dolarjev.

Poleg al Libija bi se moral zaradi napadov v Keniji in Tanzaniji na sodišču zagovarjati še Savdijec Khalid al Fawwaz. Oba zanikata krivdo, medtem ko je tretji obtoženi, Egiptovec Adel Abdel Bary lani priznal, da je sodeloval v omenjenih napadih.