Zanimivosti

NORAD tudi letos z radarjem spremljal Božička

STA / T.C.
25. 12. 2014, 21.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Prostovoljci v Severno-ameriškem poveljstvu zračne obrambe (Norad) v Coloradu Springsu v ameriški zvezni državi Kolorado so tudi letos obveščali otroke, kje je trenutno božiček med svojim kroženjem po svetu z vprego jelenov, polno daril.

Noradsanta.org

Norad je sporočil, da Božička na poti od severnega tečaja preko vseh celin najlažje spremlja po toploti, ki jo oddaja svetleči se rdeči nos jelena Rudolfa. Otroci lahko pokličejo na posebno telefonsko številko, ali pošljejo elektronsko pismo na naslov Norada, ki ga skupaj upravljata ameriška in kanadska vojska za zračno obrambo nad severno Ameriko.

Prostovoljci jih potem obvestijo, kje je trenutno Božiček, sicer pa je na voljo tudi spremljanje božičkove poti v živo na spletni strani Norada, kjer se sproti v živo sešteva tudi število razdeljenih daril. Božiček jih menda vsako leto raznosti več milijard.

Leta 2006 so poveljniški center Norad domnevno preselili v zračno oporišče Peterson v Coloradu Springsu.

Tradicija sega v leto 1995, ko je imel Norad svoj sedež globoko v gori Cheyenne v Koloradu, kjer je bil poveljniški center zračne obrambe v primeru jedrskega spopada s Sovjetsko zvezo.

Lani je imela spletna stran za spremljanje božička 19,5 milijona obiskovalcev, na družabni strani Facebook jih je bilo 1,45 milijona, na Twitterju pa 146.000. Prostovoljci so lani odgovorili na 117.000 telefonskih klicev in odgovorili na 9600 elektronskih sporočil.