Zanimivosti

To se je nazadnje zgodilo pred 800.000 leti... bomo priča katastrofi?

J.P.
21. 10. 2014, 11.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Usoda magnetnega polja našega planeta je skrajno negotova. Kaj lahko se zgodi, da ga bomo dočakali. Zemljino magnetno polje niti približno ni pri miru – na približno 200.000 do 300.000 let se popolnoma obrne. Vendar pa se je kaj takega nazadnje zgodilo pred 800.000 leti.

dk

Obrat torej krepko zamuja, znanstveniki pa pravijo, da bi do njega lahko prišlo že v naslednjih sto letih. Do nedavnega je sicer veljajo, da je za obrat potrebnih tudi do 7.000 let, vendar pa je v zadnjih letih začela prevladovati domneva, da se obrati magnetnega polja izvajajo z nepredstavljivo hitrostjo. Tako je ena od nedavnih raziskav pokazala, da je kaj verjetno, da je zadnji 180 stopinjski obrat potreboval približno sto let.

Do sedaj se je Zemljino magnetno polje vedno obnovilo, vendar nenehno premikanje in slabitev pomeni določene izzive, s katerimi se bo treba spopasti.

Znanstveniki so se do podatkov o spremembah v magnetnem polju, ki segajo več sto let v preteklost, dokopali s testiranjem plasti vulkanskega pepela, ki se je kopičil 10.000 let na dnu jezera v bližini Rima.

Vendar pa ne morejo določiti, kako nenaden bo naslednji obrat. Nobena neznanka ni, da se magnetno polje premika. Povsem jasno je tudi, da se je magnetni sever v zadnjih dvesto letih zamaknil za dobrih 900.000 kilometrov.

Evropska vesoljska agencija se je problematike lotila z vso resnostjo – tako je novembra izstrelila tri satelite za boljše razumevanje magnetosfere. Dva izmed njih na višini 450 kilometrov merita spremembe v magnetnem polju, medtem ko bo tretji na višini 530 kilometrov spremlja vplive Sonca. Kot se izkaže, magnetno polje na določenih mestih slabi in krepi na drugih. Čeprav je učinke obrata težko napovedati, pa bi posledice lahko bile velikanske. Oslabljeno magnetno polje bi pomenilo porast rakavih obolenj in težave v infrastrukturi – električni napeljavi in drugih občutljivih sistemih.

Arhiv Svet24
In zakaj sploh pride do preobrata? Polje je ustvarjeno s kroženjem toka, ki se vrtinči v staljenem železu planetovega zunanjega jedra. Drugi dejavniki so tudi morski tokovi in magnetno kamenje v Zemeljski skorji, ki prav tako prispevajo k fenomenu. Pokazatelj naj bi bili tudi tokovi lave. Ko se ti ohladijo in tvorijo kristale, se atomi v z železom bogatih staljenih kamninah razvrstijo po vplivu magnetnega polja, s čimer delujejo kot geološki zapis Zemljinega magnetnega polja v nekem času. Vendar se ti zapisi po svetu razlikujejo – preobrat bi bil tako lahko kaotičen in povsem poljuben postopek.

Namesto dveh polov, severnega in južnega, bi jih širom planeta lahko nastalo več. Do sedaj se je Zemljino magnetno polje vedno obnovilo, vendar nenehno premikanje in slabitev pomeni določene izzive, s katerimi se bo treba spopasti – sateliti bodo bolj izpostavljeni solarnim vetrovom, naftna industrija pa izvaja vrtanja na podlagi branj magnetnega polja. Še bolj bodo zmedene živali, katerih navigacija ne bo več, kar je bila.