Svet

Poljak rešil skrajno desno skupino v evropskem parlamentu

STA/B.K.
21. 10. 2014, 11.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Skrajno desna evroskeptična politična skupina v Evropskem parlamentu - Evropa svobode in neposredne demokracije (EFDD), ki je prejšnji teden razpadla, bo očitno vendarle obstala. V ponedeljek so namreč sporočili, da se jim je pridružil skrajno desni evropski poslanec iz Poljske, tako da znova izpolnjujejo pogoje za politično skupino.

Arhiv Svet24

Skupino sestavlja 24 poslancev iz vrst Britanske Ukip, 17 poslancev iz italijanskega Gibanja pet zvezd, ki ga vodi Beppe Grillo, dva poslanca iz litovske Stranke za red in pravičnost, po en poslanec iz Češke, Francije in Poljske ter dva iz Švedske.

Skupina je razpadla prejšnji četrtek, potem ko jo je zapustila latvijska evropska poslanka Iveta Grigule. S tem skupina ni več izpolnjevala pogoja, da jo morajo sestavljati poslanci iz najmanj sedmih držav.

A v ponedeljek popoldne so iz skupine sporočili, da jim je uspelo pridobiti novega člana, Roberta Jaroslawa Iwaszkiewicza iz poljske skrajno desne stranke Nova desnica, ki je bil v Evropskem parlamentu nepovezani poslanec.