Zanimivosti

Brezplačno

Marjan Kodelja / Moj mikro
20. 10. 2014, 21.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Otroci v vrtcih, učenci v devetletkah, dijaki v srednjih šolah in študentje na univerzah so upravičeni do brezplačne naročnine na Microsoftov pisarniški paket Office 365.

Ministrstvo za šolstvo je spomladi z Microsoftom sklenilo dogovor, po katerem lahko šole svojim učencem omogočijo brezplačno naročnino na pisarniški paket Office 365 ves čas »šolanja«. Šolam to ne prinaša dodatnih stroškov, vendar morajo vložiti nekaj truda.

 Bodo to od njih zahtevali starši, ki so dojeli, da si lahko naročnino na office zagotovijo brezplačno? Ker je upravičencev veliko (več kot 300.000), vsaka naročnina pa prinaša dovoljenje za namestitev na kar pet naprav, to pomeni, da lahko office brezplačno uporablja vsaka slovenska družina!

Kaj morajo storiti izobraževalne ustanove? Prikimati morajo, da so zraven, kar pomeni, da podpišejo pogodbo z Microsoftom. Izobraževalne ustanove nato povedo, koliko licenc potrebujejo. Koliko za učitelje in druge zaposlene v šolah in koliko za »učence«. Na koncu svojim uporabnikom omogočijo dostop oziroma jim »dajo geslo«.

Ker ima večina gospodinjstev vprašanje pisarniškega paketa tako ali drugače rešeno, morda ne bo veliko zanimanja za brezplačni office. Izobraževalne ustanove vedo za to možnost, saj so bile obveščene z okrožnico, kmalu pa naj bi dobile tudi novo. Kar morajo starši vedeti, je mogoče zapisati v enem stavku: otrok ima pravico do brezplačne naročnine na office 365, vendar mu mora to omogočiti šola, ki jo obiskuje!

Šola mora poskrbeti za vedno aktualen seznam (imenik) upravičencev do brezplačnega paketa. Vsako šolsko leto na seznam vpišejo nove »učence« in izbrišejo tiste, ko so šolanje v ustanovi zaključili. Če ti nadaljujejo šolanje na drugi ustanovi, imajo še vedno pravico do brezplačnega paketa, vendar jim ga zagotovi ta ustanova. Šole, ki imajo manj učencev, lahko seznam izdelujejo same, morajo pa ga oblikovati na način in v formatu, kot ga zahteva Microsoft. Drugače povedano: kdor seznam oblikuje, mora nekaj malega vedeti o informatiki.

Druga možnost za šolo je preprostejša. Seznam upravičencev prav tako izdela izobraževalna ustanova, saj le ta ve, kdo so upravičenci. Seznam s pomočjo orodja vnesejo v sistem, ki ga je še za druge podobne namene vzpostavil Arnes. Od tod naprej vse, kar je povezano z upravljanjem licenc, prevzame storitev Oblak 365, ki povezuje office 365 in ArnesAAI. Omogoča dostop do storitev za učence, učitelje in druge uporabnike v vključenih izobraževalnih organizacijah in poenostavlja upravljanje dostopov. Z drugimi besedami, sistem prevzame tudi preverjanje upravičenosti do brezplačnega officea. Za šole je članstvo v Arnesovi storitvi brezplačno, morajo pa se vanjo »včlaniti«.

 Če nam nekaj ponujajo brezplačno, to običajno pograbimo in se ne sprašujemo, zakaj ni treba plačati. Gledano načelno, ni nič zastonj. Možnost podeljevanja brezplačnih licenc učencem je del pogodbe, ki jo je z Microsoftom sklenilo ministrstvo. Država, prek nje pa davkoplačevalci, smo Microsoftu plačali in v tem znesku so tudi »brezplačne« licence.

Apple Air 2

Tim Cook pokazal zlatega ipada Air 2, ki je najtanjša tablica na svetu, debeline 6,1 mm. To so dosegli tako, da so vsi trije deli zaslona združeni (LCD, na dotik občutljiva plast in zaščitno steklo). Ipad ima novi procesor A8X, ki je hitrejši, grafično pa zmogljivejši od procesorja v lanskem modelu. Kamera tablice ima 8 milijonov točk. Nova je tudi prednja kamera z izboljšanim sistemom prepoznave obraza za fotografiranje selfijev. Ipad Air 2 podpira tudi najnovejše (najhitrejše) tehnologije prenosa podatkov, Wi-Fi (802.11ac in LTE). Kot smo pričakovali, ima tudi air 2 tipalo prstnih odtisov. Nov je tudi manjši model, ipad mini 3, ki ima kamero s pet milijoni točk, drugo pa je enako. Cene ostajajo na nivoju, ki smo ga vajeni. V prodaji ostajata lanska modela, ki bosta cenejša.