Svet

V nasilju vsakih pet minut ubit otrok

STA/B.K.
21. 10. 2014, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na svetu je vsakih pet minut v nasilju ubit otrok, večinoma zunaj vojnih območij, opozarja Unicef. Nasilje nad otoki ni redkost, ampak gre za globalen problem, ki ima razsežnosti epidemije.

Arhiv Svet24

Nasilje se dogaja doma, v šolah in na ulicah, lahko pa se prenaša med generacijami, opozarja britanski Unicef v poročilu, ki so ga objavili ob začetku kampanje za boj proti nasilju nad otroki.

Družbena neenakost je pomemben vir nasilja. Ne glede na to, kje na svetu živi, ima otrok, če njegova družina živi v revščini, če je invalid ali pa prihaja iz manjšine, veliko več možnosti, da bo žrtev nasilja. Obenem je pri takih otrocih manj možnosti, da bodo storilci kaznovani.

Opozarjajo tudi, da so milijoni otrok dnevno izpostavljeni fizičnim, psihičnim in spolnim zlorabam, rezultati pa so lahko pogubni. Pri otrocih, ki so žrtve nasilja, je lahko prizadet razvoj možganov, pri takih otrocih pa se pojavljajo podobni simptomi kot pri vojakih na bojiščih. Tretjina teh otrok bo verjetno dolgoročno trpela za posttravmatskim sindromom.

Med vzroki za nasilje so tudi hitra urbanizacija in brezposelnost med mladimi.

Šokantno je sicer dejstvo, da samo 41 držav eksplicitno zakonsko prepoveduje nasilje nad otroki, medtem ko imata samo dva odstotka držav celovit pravni okvir za preprečevanje nasilja.