Zanimivosti

Ena največjih skrivnosti Himalaje končno pojasnjena

J.P.
16. 10. 2014, 10.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ledeniki širom oble počasi izginjajo. Z izjemo gorovja Karakorum, ki se razteza ob zgornjem toku Inda na ozemlju Kašmirja, Kitajske, Afganistana in Indije.

Znanstvenikom je končno uspelo najti razlago za tamkajšnjo skrivnostno ledeniško stabilnost. Medtem ko količina padavin narašča na celotnem območju Himalaje, večina vlage odpade na poletje – razen v Karakorumu, kjer dominira sneg.

»Neverjetno je, kako da se ti ledeniki ne spreminjajo, kakor se vsi ostali,« je povedala raziskovala Sarah Kapnick z univerze Princeton. Kaj je torej razlog za stabilnost ledenikov gorovja Karakorum, ki je del Himalaje, koder pa ledeniki zaradi vse toplejšega ozračja počasi izginjajo?

Medtem ko količina padavin narašča na celotnem območju Himalaje, večina vlage odpade na poletje – razen v Karakorumu, kjer dominira sneg.

Kot se je izkazalo, so predhodni modeli, ki so simulirali ozračje na omenjenem področju, podcenjevali razgibanost Karakoruma in posledično prikazovali višje temperature od dejanskih. To pa je pomenilo, da tudi domnevana količina snegu ni bila prava. S segrevanjem planeta količina padavin na območju Himalaje narašča. Vendar pa zaradi specifične geografije Karakoruma ta večino vlage dobi pozimi, ko zahodni veter prinese snežne padavine. Osrednji in jugovzhodni del Himalaje denimo največji porast padavin beležita v času poletnih monsunov. Seveda v obliki dežja. Kapnickova in njena ekipa raziskovalcev tako domnevajo, da se bo sneg v Karakorumu obdržal vsaj še do leta 2100.