Zanimivosti

Zmagali v kraljevski disciplini

I. V.
15. 10. 2014, 19.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Po julijskem evropskem prvenstvu, kjer so Stražani med mladinci in mlajšimi člani osvojili devet medalj, se zdaj ovenčani vračajo tudi s svetovnega prvenstva.

IRF

Veslači straškega Gimpexa se s svetovnega prvenstva v raftingu v Braziliji, kjer so nastopili v kategoriji do 23. leta, vračajo s kompletom medalj v posameznih disciplinah in srebrom v skupnem vrstnem redu.

Najbolj veseli so nedvomno naslova svetovnih prvakov v kraljevski disciplini – spustu, ki so ga osvojili zadnji dan tekmovanja.

Na start tekme v spustu na brzicah reke Iguacu, tik pod znamenitimi slapovi, so tekmovalce odpeljali z ogromnimi gliserji, ki edini lahko premagajo brzice. Na osnovi predhodnih rezultatov so naši veslači dobili četrti startni položaj, pred njimi so bili Brazilci, Čehi, Japonci in za njimi Rusi. Prva kilometra je bilo prehitevanje praktično nemogoče, saj je tok premočan in brzice zahtevajo obilo pozornosti, da posadka čoln obdrži v pravi smeri.

IRF

Na sredini proge so Japonci začeli ogrožati Brazilce, Stražani pa so tudi zmanjševali razliko. Še nekaj sto metrov do cilja so bili na tretjem mestu, nato je padla Japonska, sto metrov pred ciljem še Brazilija in posadka s slovenskim grbom na dresih je osvojila zlato medaljo.

Srebro so si Stražani priborili v dvoboju, kjer so jih v finalu ugnali domačini. V sprintu so bili Stražani prav tako v igri za zmago, a so na koncu zasedli tretje mesto. Za prvaki Čehi so na skoraj tri minute dolgi progi zaostali za sekundo in 17 stotink, za drugouvrščenimi Brazilci pa štiri stotinke manj.

IRF

Najmanj sreče so imeli veslači straškega Gimpexa v slalomu, kjer so v obeh tekih zgrešili vratca in osvojili končno osmo mesto. V skupnem vrstnem redu je zmagala Brazilija pred Slovenijo, tretja je bila Japonska, četrta Češka in peta Rusija.

Na prvenstvu v Braziliji so Slovenijo zastopali Jan Avsenik, Jan Zupančič, Jan Petković, Miha Mazovec in kot rezerva Denis Dragovič.

IRF

IRF

IRF