Zanimivosti

Prvi prostovoljec bo umrl po 68 dneh

J.P.
18. 10. 2014, 11.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Mars One je nizozemska neprofitna namera, da se na Rdečem planetu čez deset let ustanovi polnopravno človeško kolonijo. Predlog je bil pričakovano deležen številnih kritik – kitajski mediji so celo pisali o poslovni prevari –, predvsem zaradi manka realističnih ciljev.

Reuters

Pred kratkim pa je bila izvedena raziskava, ki projektu ni niti malo popuščala. Kot se izkaže, naj bi kolonialisti začeli umirati že po oseminšestdesetih dneh na Marsu. Razlog? Teh je več, poglavitni pa so nizek zračni pritisk, nevarnost eksplozij v bivalnih prostorih in pomanjkanje rezervnih delov.

Reuters
Kolonija naj bi propadla zaradi pomanjkanja rezervnih delov.

Takšni so rezultati raziskave, ki so jo izvedli študenti Tehnološkega inštituta Massachusettsa. Ti so ugotovili, da astronavti preprosto ne bodo imeli dovolj hrane. Sicer je res, da na to pri nizozemskem podjetju Mars One računajo, saj je eden njihovih ciljev vzgoja pridelkov na Rdečem planetu. Vendar pa študenti pravijo, da bo to botrovalo velikim količinam kisika in posledično toliko bolj vnetljivemu okolju. Zato bi bil potreben sistem, ki bi poskrbel za odvečni kisik, vendar pa takšne tehnologije še ne premoremo. Menijo tudi, da potrebe po rezervnih delih ne bo mogoče zadostiti spričo dejstva, da bo pot od Zemlje do Marsa trajala približno devet mesecev. Da pa ne bi le kritizirali, so študenti za dobrobit odprave ponudili sledeči predlog. Menijo namreč, da bi ločena struktura, namenjena pridelavi hrane in skladiščenju odvečnega kisika, krepko pripomogla k varnosti astronavtov na Marsu.

Pri podjetju Mars One so se že odzvali na rezultate raziskave. Bas Lansdorp, eden od ustanoviteljev podjetja, meni, da ugotovitve študentov niso pravilne. Kot pravi, so njihove načrte pregledali in odobrili številni strokovnjaki. Vseeno pa priznava, da znajo rezervni deli predstavljati težavo in da delajo na iskanju čim boljše rešitve.