Slovenija

V Pomurju zaradi poplav ponekod še ne morejo na njive

M.J.
18. 10. 2014, 11.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Po oceni Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota je bilo v Pomurju nedavno poplavljenih okoli 30 odstotkov oziroma 16.500 hektarjev kmetijskih površin, na nekaterih njivah pa še vedno stoji voda ali pa so tako mokre, da s stroji ni mogoče pospraviti pridelkov, jih preorati in posejati ozimnih žit.

Škoda je največja pri bučah, oljni ogrščici in koruzi. Uničena je več kot polovica posajenih buč, saj so tiste, ki so bile pod vodo, zgnile in kmetje niso imeli česa pospravljati, je za STA povedala Metka Barbarič s kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota.

Uničene so bile tudi njive z oljno ogrščico, ki je bila v primerjavi z lanskim letom posejana le na 20 odstotkih, pa še na teh so jih na polovici ali dosejavali ali pa je seme popolnoma propadlo. Na preostalih 80 odstotkih površin, namenjenih ogrščici, kmetje niso mogli niti sejati, ker so bile njive poplavljene ali pa preveč mokre.

Precej je prizadeta koruza. Na nekaterih njivah je še vedno ne morejo pospraviti, pojavila se je gniloba (fuzarium), težava pa je v tem, da je v njej precej mikotoksinov, ki v krmi živali niso zaželeni in negativno vplivajo na zdravstveno stanje živali.

Tako zamuja tudi setev, ozimni ječmen in ozimna pšenica ter tritikala, rž in pira so na večini površin sicer posejani ali setev poteka, na približno 10 odstotkih površin pa to še vedno ni mogoče, ocenjujejo kmetijski svetovalci.

Ker so posevki propadli, imajo kmetje težave z ukrepom za ozelenitev njivskih površin. Če so namreč setev že opravili in jim je posevke uničilo vreme, obilno deževje ali poplave, bodo plačilo dobili v celoti, če so seveda vložili zbirno vlogo z zahtevkom v predpisanem roku na agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja in v predpisanem roku sporočili, da gre za višjo silo.

Če so površine uspeli sanirati, se lahko odločijo za ponovno setev prezimnih dosevkov, ki pa mora biti opravljena najkasneje do 10. novembra - rok je bil prestavljen s 25. oktobra. Če setve niso uspeli opraviti in jim letošnje vremenske razmere tega ne omogočajo, plačila za ukrep za ozelenitev njivskih površin ne bodo dobili, morajo pa umakniti zahtevek in navesti, da je razlog za umik višja sila. Če setve še niso opravili in jim vremenske razmere to dopuščajo, lahko to storijo do 10. novembra, v nasprotnem primeru morajo umakniti zahtevek in navesti, da je razlog višja sila.

Če kljub ponovni setvi prezimnih dosevkov zahteve ne bodo mogli izpolniti in ne bodo mogli sejati, se pravi, da so sejali dvakrat in je vse propadlo, morajo v predpisanem roku sporočiti, da gre za višjo silo in se jim plačilo dodeli le enkrat. Če pa zaradi višje sile izpolnitev zahteve iz posameznega kmetijsko okoljskega podukrepa ne bo mogoča, je treba zahtevek za podukrep umakniti.