Zanimivosti

Ste vedeli? V Ljubljani je slovensko-srbski klub

Sašo Avramovič
17. 10. 2014, 17.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V središču Ljubljane so včeraj uradno odprli slovensko-srbski klub, v sklopu katerega deluje tudi antikvariat. V tem je za zdaj na voljo okoli 18.000 različnih knjig.

Grega Wernig/KMA

Lastnik in ustanovitelj slovensko-srbskega kluba v centru Ljubljane, na Trubarjevi ulici, je Dušan Cunjak.

Grega Wernig/KMA
Lastnik in ustanovitelj slovensko-srbskega kluba Dušan Cunjak.

Na včerajšnji novinarski konferenci ob uradnem odprtju je dejal, da je antikvariat, ki deluje v sklopu kluba, eden od 11 antikvariatov v Sloveniji, a za zdaj edini, ki »ponuja« literaturo samo v srbsko-hrvaškem jeziku.

Klub so odprli predvsem zato, da bi ustvarili prostor za prijetno druženje ob knjigah v srbskem in hrvaškem jeziku, ki jih je v antikvariatu ogromno, okoli 18 tisoč. »Te knjige sem zbiral vrsto let, še približno 100.000 pa jih imam v skladišču, tako da jih zagotovo ne bo zmanjkalo,« z nasmeškom na obrazu pove Cunjak in doda, da si je od nekdaj želel, da bi odprl svoj lasten tovrstni antikvariat. Pravi, da je veliko zanimanja za literaturo v srbsko-hrvaškem jeziku, predvsem po njej povprašujejo filozofi, ekonomisti, zdravniki … V slovensko-srbskem klubu oziroma antikvariatu bodo lahko obiskovalci brali knjige, jih kupovali, možna pa je tudi izposoja. »Cene knjig so ugodne, gibljejo se od treh do tridesetih evrov,« je povedal Cunjak, ki ga je ureditev celotnega prostora na Trubarjevi stala okoli dvajset tisoč evrov. Klub je odprt od ponedeljka do nedelje od desete ure dopoldne do osme ure zvečer. »Prostor je za zdaj majhen, dokler ne naredimo večjega kluba,« pravi in obenem doda: »Vsak začetek je težek.«

Grega Wernig/KMA
»Te knjige sem zbiral vrsto let, še približno 100.000 pa jih imam v skladišču, tako da jih zagotovo ne bo zmanjkalo.« Dušan Cunjak

A njegovi cilji oziroma ambicije so, kot pravi, v prihodnje še veliko večji. V klubu naj bi organizirali tudi različne medkulturne dogodke, ki bodo predvsem namenjeni povezovanju ter promociji srbske in slovenske kulture oziroma književnosti in še veliko drugega. Na koncu je dodal, da je treba na neki način zagotoviti, da bomo ljudje bolj veseli in da se bomo več družili. Takšen klub oziroma antikvariat je odličen »recept« za to.