Zanimivosti

Najstnica prisiljena poročiti se s psom

J.P.
6. 9. 2014, 14.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Osemnajstletna Indijka se je poročila s potepuškim psom. Razlog? Zli urok, ki naj bi njeni družini in širši skupnosti prinesel nesrečo.

Mangli Munda prihaja iz odročne vasice na vzhodu Indije, ki spada v zvezno državo Džarkand.

»S psom se bom poročila, ker so starešine prepričani, da se bo zlo spričo uroka prenašalo na psa. Ko bo temu enkrat konec, bo moški, s katerim se bom poročila, imel dolgo in srečno življenje.«

Tamkajšnje starešine so »skuhali« prav bizarno zakonsko zvezo – Magli so za moža izbrali potepuškega psa. Lokalni guru je namreč najstničine starše prepričal, da so uročeni, in če bi se dekle poročilo z moškim, bi to zanje pomenilo gotovo uničenje.

Štirinožni ženin, imenovan Sheru, naj bi tako dekletu služil zgolj kot posoda za vse tegobe, ki naj bi jo prizadele. »S psom se bom poročila, ker so starešine prepričani, da se bo zlo spričo uroka prenašalo na psa. Ko bo temu enkrat konec, bo moški, s katerim se bom poročila, imel dolgo in srečno življenje,« je povedala Indijka. Mangli razumljivo ni bila ravno vznesena, ko je izvedela, kaj jo čaka. Ni pa prva, ki jo je doletela ta usoda – je le še ena v vrsti nevest, ki so morale zvestobo priseči potepuškim psom. »Vaščani pravijo, da številna dekleta, ki so pred menoj sodelovala v enakem obredu, danes živijo srečna življenja brez urokov,« je povedala. »Takih porok je bilo že kar nekaj, tako v naši vasi kot tudi v bližnji okolici. Gre za običaj, v katerega trdno verjamemo.«

Poročnega slavja se je udeležilo 70 vaščanov. 

Vaščani so tako Manglijinega življenjskega sopotnika odeli v tradicionalna oblačila, kot pritičejo ženinu. »S psom ravnamo kot z normalno osebo, saj upoštevamo običaje,« je povedala ponosna tašča Seems Devi. Mangli bo morala s psom živeti nekaj mesecev, nato pa se normalno poročila z moškim, brez da bi se morala ukvarjati z ločitvijo od psa.