Zanimivosti

Krajša in lažja

A.Š.
5. 9. 2014, 21.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Mazda je včeraj ponoči predstavila četrto generacijo priljubljenega malega roadsterja.

Auto Bild

Mazda je v četrtek v zgodnjih jutranjih urah v Barceloni in istočasno na dveh podobnih prireditvah na Japonskem in v ZDA izbranemu občinstvu predstavila povsem novo mazdo MX-5.

Četrta generacija modela prav tako upošteva »kodo« dizajn (po japonsko duša gibanja). Tehnično je nova mazda MX-5 narejena s tehnologijami Skyactiv s posebej prirejenimi bencinskimi motorji in prvič tudi s podvozjem Skyactiv na zadnji pogon.

Nova MX-5 je za sto kilogramov lažja, spredaj vzdolžno nameščen pogonski agregat in pogon na zadnji kolesi omogočata idealno porazdelitev mase med obe osi v razmerju 50:50, motor je nameščen bližje sredinski točki vozila – pokrov motorja, pokrov prtljažnega prostora, sprednji odbijač in blatniki so iz aluminija, platnena streha pa tehta manj kot prej. 

V dolžino novi avto meri 3,91 metra, širok je 1,73 metra in visok 1,24 metra. Medosna razdalja meri 2,31 metra. Od predstavitve prve generacije leta 1989 do danes so v 25 letih izdelali več kot 947 tisoč primerkov, MX-5 pa je v Guinnessovo knjigo zapisana tudi kot najbolje prodajan dvosedežni športni avto vseh časov.

»Mazdino zdajšnjo zmagovalno serijo poganjajo z velikim odobravanjem sprejeti modeli nove generacije in nova MX-5 bo samo dodala gorivo motorju rasti,« je povedal predsednik Mazde Motor Evrope in izvršni direktor Jeff Guyton ter dodal: »Grajen je za ljubezen do vožnje, ta avto podčrtuje bistvo mazde.«