Zanimivosti

Zvijal se je od bolečin in umrl šele po 43 minutah

M.J.
5. 9. 2014, 09.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Težave z vstavitvijo kanile so botrovale zapletu pri usmrtitvi Claytona Locketta aprila v ameriški zvezni državi Oklahoma, je razkrila v četrtek objavljena preiskava. Lockett, ki je bil na smrt obsojen zaradi umora ženske, se je po navedbah prič med postopkom usmrtitve zvijal od bolečin in umrl šele po 43 minutah.

Zdravstveni delavci so najprej poskušali kanilo, prek katere bi obsojencu v kri vbrizgali smrtonosno mešanico, vstaviti v roke, noge in stopala. Ko to ni uspelo, so se odločili za ledja. Ker je bil Lockett pokrit z rjuho, so šele čez čas odkrili, da ima na mestu vboda velikansko oteklino. To naj bi kazalo na to, da kemikalije niso stekle v krvni obtok, temveč v okoliško tkivo.

Poročilo, ki ga je objavil časnik The New York Times, v zaključkih poziva k boljšemu nadzoru pri vstavljanju kanil, več kot manjših odstopanj pri postopku usmrtitve pa ne ugotavlja, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Usmrtitev Locketta je v ZDA vnovič sprožila razpravo o uporabi smrtne kazni. Še pred tem so bile januarja v zvezni državi Ohio težave pri usmrtitvi še enega obsojenca. Dennis McGuire, ki so mu v žilo prvič vbrizgali dve novi sredstvi, je umiral 25 minut, pri tem pa lovil sapo in hropel.