Zanimivosti

Pojasnjeno, zakaj se moški in ženske ne razumejo

Eva Markovič
25. 12. 2013, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kljub obilici priročnikov o odnosih med moškimi in ženskami se pogosto enostavno ne razumemo.

Thinkstock

Kot bi govorili drug jezik! Moški ženske navadno razumejo dobesedno, spregledajo pa odtenke in skrite pomene, ki stavku v resnici dajo povsem drug pomen. Ženske se po drugi strani pritožujejo, da moški ne znajo izražati svojih čustev in da je z njimi težko komunicirati.

Razlika med ženskim in moškim izražanjem

Ženske jezika ne uporabljajo le za izražanje misli in dejstev, ampak predvsem za izražanje čustev in razpoloženja. Z njim se povezujejo in utrjujejo vezi. Za ženske je molk znamenje najhujše jeze in zamere, medtem ko ga moški doživljajo kot prijetno sprostitev po napornem dnevu. Kadar se srečata dve prijateljici, si bosta v desetih minutah zaupali vse o možeh, službah, otrocih, načrtih za počitnice, novi barvi las in obletnici mature. Kadar se dobita dva moška, lahko tri ure srkata pivo in spregovorita le vsakih petnajst minut. Doma bosta povedala, da sta preživela čudovit večer, ne bosta pa znala odgovoriti, kako je z zdravjem prijateljeve žene in na katero šolo se je vpisal njegov najstarejši sin.

Ženske se večino časa pogovarjajo o odnosih, čustvih in lastnem doživljanju, medtem ko moški besede prihranijo za izražanje dejstev in reševanje problemov (zato nam tako radi dajejo nasvete).

Ker sta ženski in moški način izražanja tako različna, imajo predvsem moški pogosto težave z razumevanjem, kaj ženska v poplavi besed sploh želi povedati. Ženske se po drugi strani pritožujejo, da jim moški skoraj nikoli ne povedo, da so lepe in da jih imajo radi, saj svojo ljubezen rajši pokažejo tako, da v kopalnici namestijo novo omarico in prebelijo klet. Nato pa začudeno gledajo svojo drago, ki jim očita brezbrižnost.