Zdravje

Drevo za spomin

R. T.
25. 12. 2013, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Dvokrpi ginko (Ginkgo biloba) je živi fosil, saj so ga našli v več kot 200 milijonov let starih fosilnih ostankih.

Izvlečke iz njega so uporabljali že pred stoletji, danes pa po njih posegamo predvsem pri težavah s spominom, motnjah koncentracije, slabi prekrvitvi. Pravzaprav medicinska znanost domneva, da so snovi iz ginka koristne za skoraj vsako zdravstveno težavo, ki je povezana s slabim pretokom krvi.

Raziskave so dokazale, da učinkovine v ginku (flavonoidi in terpeni) spodbujajo krvni obtok, s tem pa izboljšajo prekrvitev možganov. To pa pomeni, da pomagajo izboljšati koncentracijo, da so torej posebej dobrodošle takrat, ko je treba intenzivno misliti, najti najboljše možne rešitve in rešitve tudi učinkovito uporabiti.Izvlečki iz ginka niso namenjeni le starejšim ljudem, ki imajo omenjene težave pestijo pogosteje. V pomoč so lahko poslovnežem, ki vsak dan sprejemajo pomembne odločitve, pa tudi vsem, ki so močno odvisni od sposobnosti za koncentracijo, denimo študentom med študijem in izpiti ali ljudem, ki so zaradi obilice dela miselno izčrpani ali jih pri delu močno preganja čas. Stres zaradi časovnega pritiska je lahko zelo hud in povzroči marsikateri psihični zlom.

Izboljšuje koncentracijo in spomin.

V razvrščanju sestavin posameznih zdravilnih rastlin je medicinska znanost take, ki dokazano učinkujejo, uvrstila v skupino A. Druge, ki verjetno učinkujejo, a to še raziskujejo, je razvrstila v skupino B. V skupini C pa so tiste sestavine, za katere ljudsko zdravilstvo, izročilo oz. pripoved od ust do ust trdijo, da vplivajo na izboljšanje stanja te ali one bolezni, vendar to ni dokazano. A znanost tudi tu dopušča možnost, da določena snov učinkuje, pri tem pa seveda zahteva dokaze. Prav ginko se je znašel v skupini A – zaradi učinkov pri motnjah koncentracije, spomina, pa tudi pri glavobolih, nesposobnosti razmišljanja, omotici, depresiji, vznemirjenosti.

Pomaga tudi pri bolečinah v nogah.

Pomaga lahko tudi pri bolečinah v nogah, če so te posledica intenzivne vadbe, še bolj pa, če so posledica zamašenih arterij v nogah. Ker učinkuje na žilne stene, je možno, da pomaga tudi pri venskem popuščanju. To prav tako velja za napade hemoroidov (za oboje je namreč vzrok isti). Zaradi tega naj bi ginko koristno vplival na zdravje bolnikov s srčno-žilnimi boleznimi. Pomagal naj bi tudi sladkornim bolnikom, ki so v nevarnosti za diabetično nefropatijo, in bolnikom z vitiligom, kožno boleznijo, pri kateri se deli kože razbarvajo. V raziskavi so dokazali, da jemanje izvlečka ginka trikrat na dan po 40 miligramov ustavi razbarvanje kože, kožni predeli, kjer ni pigmenta, pa se celo spet obarvajo. Glavna in tudi znanstveno dokazana korist ginka pa je še vedno, da izboljša spominin koncentracijo ter s tem pomaga mnogim ljudem.