Zanimivosti

December: užitek ali pritisk?

Arhiv Lepe&Zdrave;
25. 12. 2013, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ljudje najbolj praznični mesec v letu doživljamo različno. Nekaterim ugajata vrvež in druženje, drugim je december odveč, ker prinaša (družabne) obveznosti.

Thinkstock

Spet tretji se ga bojijo, ker se bodo morali v njem spoprijemati s samoto. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako ga preživeti čim bolj usklajeno s svojimi željami, in nekaj idej za prijetno najdaljšo noč v letu.

V decembru lahko pogosto pretiravamo v eno ali drugo smer. Gotovo tudi sami poznate prijatelje, ki se pretvarjajo, da jim je praznovanje odveč, in vsako leto s kančkom grenkobe prespijo silvestrovo, pa tudi tiste, ki pokupijo vse venčke in okraske na trgu in veseljačijo že v novembru. Kakor koli že, treba je najti pravo mero in početi, kar nas med prazniki veseli, je prav za nas in nam daje prijeten občutek. Če nam družba letos ne ugaja – zaradi službenih obveznosti, osebne krize ali česar koli drugega –, to povejmo prijateljem in se umaknimo. Pravico imamo namreč postaviti sebe na prvo mesto in preživeti december po svoje, ne glede na tradicijo in načrte, ki jih imajo drugi z nami. Različni smo si in vsak je trenutno v drugačnem (čustvenem, življenjskem) položaju. Že drugo leto bo morda v ospredju kaj drugega, recimo praznovanje na smučišču, zato ne vihajmo nosu nad ljudmi, ki so s svojim umikom pokvarili 'našo zabavo'.


Ne gre za konec sveta
Načelno sicer vsi vemo, da gre samo za novo leto, ne za konec sveta, a se pogosto ujamemo v obnašanje, ki je bolj značilno za slednjega. Saj veste – obsedeno nakupovanje daril v zadnjem trenutku, odločanje, kje in s kom bomo silvestrovali, iskanje primerne obleke, živčno norenje in polnjenje vozičkov s tonami hrane. Naj še enkrat ponovimo: ne gre za konec sveta! Če ne boste uspeli nakupiti vsega, boste postregli samo kanapejčke ali kaj odmrznili – in svet se ne bo podrl zato. Če vam letos ni uspelo pridobiti povabil, ki si jih želite, boste pač praznovali drugače, kot ste si zamislili – in svet se tudi zato ne bo podrl. Če niste povabljeni na več zabav, tudi nič hudega. Če vaša simpatija ne bo z vami prav 31. decembra, bo pa morda 5. januarja – ne zganjajte cirkusa zaradi tega. Tudi če si za silvestrovo pogledate dober film s prijateljico, klepetate in se do solz smejite TV-voditeljem, imate lahko prijetno praznovanje.


Zakaj torej decembra posvečamo toliko pozornosti temu, kaj vse še 'moramo' opraviti, in smo panični, če nam ne uspe?


Psihologinja, mag. Mia Bone pojasnjuje: »Konec leta nas navdaja s potrebo, da ocenimo preteklo leto. Ko se tako zazremo nazaj, pogosto ugotovimo, da smo ga preživeli povprečno (na primer zadovoljno in zdravo), kar je z vidika ohranjanja življenjskega in čustvenega ravnovesja povsem v redu, vendar konec leta čutimo, da bi morali doseči še več. Zato želimo nadoknaditi vse zamujene priložnosti, morda zmanjšati občutek slabe vesti, ker si nismo vzeli časa za družino in prijatelje. Zatečemo se v nakupovanje daril, pri čemer spet samo hitimo in si ne vzamemo časa za običajno življenje. Ker zamenjamo koledar, ne samo lista, se nam zdi, da je to velika prelomnica in da moramo nadoknaditi vse, kar nam je ušlo v enajstih mesecih. Vsak bi si namreč iztekajoče se leto rad zapomnil po nečem posebnem. Tako, na žalost, še povečamo pritisk. Ko bomo razumeli, da je 1. januar nadaljevanje 31. decembra, bo december povsem običajen mesec v našem življenju.«

 

Več vas čaka v novi številki Lepe&Zdrave.