Pretresljiva izpoved

Slavko Ivančič: Kot gladiator sem se boril za življenje!

Alesh Maatko
8. 7. 2017, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Minevata dve leti, odkar je legendarni primorski glasbenik Slavko Ivančič preživel hudo prometno nesrečo.

Alesh Maatko
Zdravniki so mu dejali, da je bila pri zdravljenju odločilna volja in predvsem borba za življenje.

Bil je v komi. Se boril za življenje kot gladiator. In preživel. Danes živi povsem novo življenje, še vedno nastopa, močno je vpet v primorsko kulturno in družbeno dogajanje, ne nazadnje pa preseneča z izjemno energijo.

Vozi se le še s kolesom, motor s podpisom pa je podaril nekemu fantu.

Na vprašanje, ali je po tragični nesreči kaj drugače, Ivančič odgovarja: »Še vedno obstaja Slavko Ivančič, ampak onega starega Slavka ni več. Sem novi jaz. Popolnoma sem zamenjal način življenja, razmišljanje, predvsem pa psiho. To je najbolj pomembno. In da ne pozabim! Predvsem me držijo pokonci moji najbližji in prijatelji. Ko že govoriva o prijateljih ... Popolnoma sem se distanciral od kvaziprijateljev ter vse slabe energije, saj tega preprosto ne potrebujem več.«

Strah je bil

Seveda po nesreči ni bilo vse lepo, pripoveduje Slavko. »Prvi mesec po nesreči sem bil praktično nepokreten, nato pa so svoje več kot uspešno naredili naši zdravniki, ki so mi – tega ne smem nikoli pozabiti – rešili življenje. Razumljivo so bili v času zdravljenja prisotni različni strahovi, saj so bile napovedi glede mojega nadaljnjega življenja različne, a na koncu se je po zaslugi zdravnikov v Izoli in Soči vse srečno končalo.« Povedal nam je tudi, da se nikoli ni obrnil na alternativno medicino, ampak je zaupal uradni. Ko se danes spominja dogodka, pravi, da bi se lahko takšna nesreča v vročem popoldnevu zgodila prav vsakomur. Jezen zaradi tega ni, je pa prisotna žalost, saj ga povzročitelj nesreče do danes ni niti poklical. Tožil ga ni in ga tudi ne bo. »Želel sem ga le povabiti na kosilo ali večerjo, da bi mu povedal, da mu zaradi te nesreče ni treba biti nervozen ali žalosten,« je dejal glasbenik.

Alesh Maatko
Slavko Ivančič se je letos spomladi uspešno predstavil na Slovenski popevki.

Usodni popoldan

Slavko komaj čaka 15. julij, ko se bo za štirinajst dni odpravil na Pokljuko.

Spomnimo: 9. julij 2015, pozno popoldne. Dvainšestdesetletni Slavko se je s svojim skuterjem pripeljal v krožišče pred lucijsko pošto, kjer se je vanj z osebnim avtomobilom zaletel 79-letni italijanski voznik (Bartole iz Trsta), ki je izsilil prednost. Slavko je trčil v levi zadnji del avtomobila in izgubil nadzor nad dvokolesnikom. Takoj po nesreči so ga s hudimi poškodbami odpeljali v izolsko bolnišnico, kjer so ga spravili v umetno komo. Sledili so težki in negotovi dnevi, ki pa so se na koncu (tudi po rehabilitaciji v Soči) srečno končali. Dobrih pet mesecev po prometni nesreči, ki jo je čudežno preživel, se je namreč Slavko Ivančič vrnil v vsakdanje oziroma, kot pravi sam, novo življenje.