Janez Per

Legendarni muzikant dopolnil 70 let

am
13. 6. 2017, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pretekli petek, 9. junija, je bil za muzikanta Janeza Pera prav poseben dan, saj je obrnil nov list življenja. Čestitke in dobre želje ob tem jubileju dežujejo od vsepovsod.

Marko Vavpotič / M24.si
Janez Per velja še danes za družabnega človeka in pravega veseljaka.

A pojdimo po vrsti. Njegov oče je igral v tamburaškem orkestru, sam pa je z zanimanjem spremljal glasbene mimohode Mengeške godbe.

VELIKO PRIZNANJE!
Janez velja za enega najboljših basistov domače glasbe v Evropi, kar sta javno priznala tudi brata Slavko in Vilko Ovsenik, ki sta ga leta 1988 snubila v svoj ansambel.

Današnji slavljenec je sprva želel igrati trobento, a mu je zaradi velikega zanimanja za ta inštrument ostal na voljo le bariton. Izkoristil je naravni talent in kmalu postal ponosen član Mengeške godbe. Svoje glasbeno znanje je izpopolnjeval v Mengšu, pozneje pa še pri profesorju Miškoviču v Ljubljani. Ob natančnem poslušanju takratnih pionirjev domače glasbe se je naučil igranja basovske linije za narodnozabavno glasbo in kmalu osvojil tudi znanje igranja na bas in pozavno.

Prvo povabilo za igranje v ansamblu je prišlo od Frančka Povšeta, vodje Veselih planšarjev. Četudi je bilo veselje nepopisno, ni trajalo dolgo. Prišlo je vabilo za služenje vojaškega roka, zato sodelovanja ni bilo. Po vojaščini se je pridružil Ansamblu Toneta Perka, pozneje Dobrim znancem. Prvo srečanje z Alpskim kvintetom se je zgodilo septembra 1969, ko je vskočil kot zamenjava za poškodovanega basista Branka Škrubo. Z januarjem 1970 je postal stalni član tega imenitnega ansambla, katerega član in vodja je še danes. V šali tako večkrat priznava, da je z Alpskim kvintetom »poročen« dlje kot s svojo ženo.

arhiv Simon Golobič
Mengšan (na fotografiji iz leta 1976) prihaja iz kmečke, delavne družine. Doma so imeli tudi kovačijo.

Več podobnih vsebin lahko preberete na Radiu Veseljak.