Narkokartel

Tesne vezi med Balkanskim bojevnikom in politično elito

lt
13. 6. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V Beogradu se nadaljuje sojenje nekdanjemu šefu kabineta notranjega ministra, ki ga obtožnica bremeni odtekanja tajnih informacij iz preiskave Šarićevega narkokartela.

Profimedia
Sodni mlini nadaljujejo z mletjem nekdanjega šefa kabineta Ivice Dačića.

KOMUNIKACIJA
Kriminalci so se sporazumevali z aplikacijo Skype in z osnutki sporočil v storitvi elektronske pošte Gmail. Elektronskih sporočil niso pošiljali, saj bi lahko bila prestrežena, temveč so v skupnem Gmailovem računu sporočilo pustili kot osnutek. Njihovi sodelavci so se nato prijavili v ta isti račun in prebrali osnutke kot sporočila

Danko Laušević, predsednik sodniškega sveta, je po poročanju portala Krik ta teden prejel odločbo prizivnega sodišča o preklicu sklepa, s katerim so bili iz obtožnice izločeni prisluhi Branku Lazareviću. Slednji je imel kot šef kabineta tedanjega notranjega ministra Ivice Dačića prek telefona stike s Šarićevimi sodelavci in jih je obveščal o poteku kriminalistične preiskave zoper njih.

Posnetki prisluhov po mnenju tožilstva dokazujejo, da je Lazarević dvema Šarićevima pajdašema – Rodoljubu Raduloviću in Radovanu Štrpcu – sporočal zaupne informacije. Poleg omenjene trojice je odtekanja informacij obtožen tudi Boris Gara, nekdanji namestnik načelnika Službe za posebne preiskovalne metode Uprave kriminalistične policije. Slednji je zaupne informacije posredoval Lazareviću.

Obvestil jih je, da jim prisluškujejo

Tožilstvo vsebine prisluhov ne navaja, trdi pa, da je iz njih razvidno, da je Lazarević Radulovića in Štrpca obvestil, da jim policija prisluškuje in da proti njim vodi postopke. Šarićev narkokartel je po prejemu te informacije postal pazljivejši in je spremenil svoj način komuniciranja.

Profimedia
Nekdanji Dačićev operativec Lazarević je skorajda že odkorakal, vendar je sodišče prisluhe vrnilo med dokazni material.

Med posnetki so tudi pogovori Radulovića in njegovega nadrejenega Ivice Dačića. V nekem trenutku so si sledili telefonski pogovori, v katerih je Radulović najprej govoril z Lazarevićem, deset minut pozneje je poklical Dačića, dve minuti po koncu tega pogovora pa je govoril neposredno z osumljenim vodjem narkokartela – Šarićem. Lazarević in Dačić sta se z Radulovićem tudi fizično sestajala, kar so zabeležile kamere obveščevalnih služb. Te posnetke je že pred časom javno objavil portal Krik.

Krik
Dačić in Radulović med skupnim obedom. Posnetek so naredili srbski obveščevalci.

Vloga Dačića ostaja enigma

Povezave
Stranka oddajala prostore Šariću Dačićeva Socialistična partija Srbije je kletne prostore svojega štaba oddala Dušku Šariću, bratu Darka Šarića. Tam je odprl nočni klub Vanilla in pred sodiščem navedel, da je njegov lastnik.

Radulović se je namreč med novembrom 2008 in aprilom 2009 devetkrat sestal z zaposlenimi na srbskem ministrstvu za notranje zadeve. Sestanke so s skrito kamero snemali agentje srbske obveščevalne agencije, ki je Raduloviću sledila v operaciji Most. Sumili so ga pripadnosti narkoklanu. Videoposnetki sicer nimajo tonskega zapisa, je pa iz njih razvidno, da je odnos med Radulovićem in Dačićem posebej prisrčen – vključno s pogostim nazdravljanjem in poljubi.

Portal Krik poroča, da je zaradi odtekanja informacij iz srbske policije narkokartelu uspelo preprečiti mednarodno načrtovano zaplembo narkotikov v Grčiji konec leta 2008. Na podlagi informacije naj bi drogo raztovorili že v Španiji. Odtekanje informacij je tedaj sprožilo nezaupanje med srbsko obveščevalno agencijo BIA in britansko agencijo za pregon organiziranega kriminala SOCA.

(lt, foto: arhiv Svet24, Krik)

***/NAVODILA: Ime rubrike MAFIJSKE ZGODBE, tekst mora biti prestrelan s strelnimi luknjami. Vprašaj Nenada. /OKVIRČEK rdeč: KOMUNIKACIJA Kriminalci so se sporazumevali z aplikacijo Skype in z osnutki sporočil v storitvi elektronske pošte Gmail. Elektronskih sporočil niso pošiljali, saj bi lahko bila prestrežena, temveč so v skupnem Gmailovem računu sporočilo pustili kot osnutek. Njihovi sodelavci so se nato prijavili v ta isti račun in prebrali osnutke kot sporočila. /PODPIS: (Lazarević) Nekdanji Dačićev operativec Lazarević je skorajda že odkorakal, vendar je sodišče prisluhe vrnilo med dokazni material. (vanilla) Šarićev klub Vanilla v kleti štaba stranke SPS. (radulovic) Dačić in Radulović med skupnim obedom. Posnetek so naredili srbski obveščevalci. /POUDAREK: Sodni mlini nadaljujejo z mletjem nekdanjega šefa kabineta Ivice Dačića. Lovke Šarićevega narkokartela so segle do samega vrha Srbije. /OKVIRČEK Siv: Povezave Stranka oddajala prostore Šariću Dačićeva Socialistična partija Srbije je kletne prostore svojega štaba oddala Dušku Šariću, bratu Darka Šarića. Tam je odprl nočni klub Vanilla in pred sodiščem navedel, da je njegov lastnik.***

Krik
Šarićev klub Vanilla v kleti štaba stranke SPS.