Požar v Kemisu

Usmerjeni zdravniški pregledi za gasilce

pr/STA
12. 6. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Dobre tri tedne od požara v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis z Vrhnike naj bi v tem tednu začeli usmerjene zdravniške preglede za gasilce, ki so sodelovali v gašenju požara.

Bobo
323 oseb je sodelovalo v intervenciji ob požaru v vrhniškem Kemisu.

NIJZ
Informacijska točka
Vsak dan od 8. do 19. ure sta vam na voljo telefonska številka 051 255 133 ter elektronski naslov okolje@nijz.si, kamor lahko sporočite morebitna vprašanja ali opažanja.

Za vse gasilce, ki so v noči s 15. na 16. maj sodelovali v intervenciji gašenja požara v Kemisu, so v vrhniški civilni zaščiti uredili možnost usmerjenih zdravniških pregledov na Inštitutu za medicino dela, prometa in športa UKC Ljubljana. Kot je pojasnila glavna sestra Zdravstvenega doma Vrhnika in članica vrhniške civilne zaščite za področje zdravstva Špela Rot, je zadeve prevzela v svoje roke gasilska zveza, o tej možnosti je obvestila poveljnike vseh enot, ki so sodelovale v intervenciji. »Tisti gasilec, ki bo želel, se bo lahko prijavil in bo napoten na preglede. Ne bo šlo za enkratne preglede, ampak za spremljanje daljši čas,« je pojasnila.

STA
Tisti gasilec, ki bo želel, se bo lahko prijavil in bo napoten na preglede.

Celoviti pregledi

Gasilci bodo opravili celovite klinične preglede, med drugim spirometrijo (test pljučne funkcije) in jetrne teste. Kot je zagotovila Rotova, bodo vsakega posameznika obravnavali individualno in se o morebitnih nadaljnjih preiskavah odločali glede na ugotovitve. Rezultate bo dobil vsak gasilec sam, računajo tudi na skupno poročilo o ugotovitvah iz pregledov.

STA
Tako so se krajani zahvalili gasilcem PGD Sinja Gorica, ki so sodelovali v intervenciji ob požaru v podjetju Kemis.

Štiri priporočila 

PREPOVED
Medresorska delovna skupina za Kemis je krog s prepovedjo zožila na 730 metrov. Za prebivalce zunaj območja veljajo le splošna higienska priporočila. Odsvetovana je uporaba kapnice.

Minuli teden je sicer o vidikih okoljske nesreče v Kemisu široko razpravljal državni zbor na izredni seji. Sprejeli so štiri priporočila vladi ozroma ministrstvu za okolje in prostor. Eno od priporočil vladi nalaga pripravo nacionalnega načrta ravnanja v primeru okoljskih kemičnih nesreč. Premier Miro Cerar je že v sredo, ob drugem obisku Vrhnike po požaru, pojasnil, da vlada pripravlja strategijo kriznega upravljanja, ki bo za take situacije predvidevala ustrezne koordinacije. Cerar se je na Vrhniki takrat mudil ob odprtju informacijske pisarne za občane, kjer strokovnjaki s področja zdravja in okolja ljudem odgovarjajo na vsa njihova vprašanja, povezana z onesnaženjem po požaru.